Köszöntés

2021.01.10. 10:54

„Isten éltesse a fénnyel rajzolókat!”

„A fotózás viszonylag fiatal művészete mindössze néhány évtizeddel ezelőtt született, miután megjelentek és hamar egyre népszerűbbé váltak az első fényképezőgépek. Megjelent általa egy újabb vizuális kifejezési forma.” – kezdi írását Tóth István, a Romániai Fotóművészek Szövetségének elnöke, melyet annak örömére fogalmazott meg, hogy közeledik a Fotóművészet országos napja, január 11-e, amit Romániában 2011 óta ünnepelnek.

Megjegyzi, sok olyan képzőművész van, akik szerint a fotóművészet sokkal egyszerűbb, mint amit ők művelnek, hiszen előbbiek akár hetekig is dolgoznak egy-egy alkotáson, míg egy fotó a másodperc töredéke alatt elkészül. Éppen ettől válik a fotóművészet különlegessé és páratlanná. „Ez a megörökített töredék egy megismételhetetlen történetet foglal magába, mely történet halhatatlanná tétele ennek a művészetnek a legnagyobb mestersége” – mondja.

Megemlíti a fotóművészet fejlődésének három nagy állomását, az analóg, a digitális és a telefonos fotózás módszerét, melyek közül ő mind a hárommal dolgozott/dolgozik. „Meggyőződésem, hogy ahogyan az analóg gépek, úgy a digitális fényképezőgépek is el fognak tűnni idővel” – fogalmaz.

Tóth István

A fényképezés technológiája folyamatosan fejlődik, ami azt jelenti, hogy újabb és újabb technikák jelennek meg, ami a fotóművész számára újabb kifejezési módszereket jelentenek. Hozzátette azt is, hogy a fotóművészet legnagyobb hiányossága, hogy nem igazán vannak jó kritikusok, éppen ezért nehéz meghatározni, hogy melyek a legfontosabb értékei – amit Tóth István mégis kiemelt elengedhetetlen értékként, az a fényképezés mögötti művészi motiváció (melyet sok esetben hiányol egyes alkotók részéről).

A január 11-ei ünnepnappal kapcsolatban egyébként a szövetség elnökeként 2010-ben ő maga nyújtott be javaslatot az akkori kultúrminiszternek, Kelemen Hunornak, aki támogatta a kezdeményezést, így 2010 májusában már a román kormány engedélyét is sikerült megszerezni.

„Isten éltesse hát a romániai, és szerte a világon tevékenykedő fotóművészeket, a fénnyel rajzolókat!” – zárja üzenetét Tóth István, a szövetség elnöke.

Tóth István AFIAP,

fotóművész

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában