Tisztelgés

2021.01.12. 19:01

Emléktúra a doni hősök tiszteletére

Az 1943-ban a Donnál megsemmisült 2. magyar hadseregre emlékezve, az egykori hősök tiszteletére emléktúrát szervezett január 10-én, vasárnap a nagyváradi Tanoda Egyesület. Az útvonalat a püspökfürdői II. világháborús állásrendszer képezte, Kecse Attila szakértői vezetésével.

Ciucur Losonczi Antonius

Éppen ma van 78 esztendeje annak, hogy 1943. január 12-én megindult a szovjet hadsereg támadása Urivnál, mely a 2. magyar hadsereg katasztrófáját eredményezte. A dátumhoz eső legközelebbi hétvégén a nagyváradi Tanoda Egyesület évek óta emléktúrát szervez a betfiai erdőben, az idei immár a kilencedik alkalom volt.

Kecse Gabriella egyesületi elnök hangsúlyozta: a doni offenzíva a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája emberveszteség szempontjából, több mint 120 ezer honvédot hiába várt haza a családja. „Úgy gondoljuk, hogy ezek az emberek, akik ugyan nem hősöknek készültek, de azzá váltak, megérdemlik, hogy emlékezzünk rájuk. Egyszerűen szinte nem volt olyan család, mely ne gyászolta volna valamelyik hozzátartozóját. Sajnos a névtelenség homályába merültek, hiszen több tízezer közülük a mai napig névtelen sírban nyugszik. Az emlékük előtt tisztelegve és a példájukból merítve ugyanakkor a most élőknek is üzenni lehet és kell ezzel a túrával, hogy mennyire fontos kéne legyen az önfeláldozás, a hazaszeretet, a közösségi érdek előtérbe helyezése. Emellett arra is törekednünk kell, hogy a történelem soha se ismételje meg ilyen formában önmagát, illetve soha se forduljon többé elő az, hogy fiaink, férjeink, apáink idegen földön, idegen parancsokat teljesítve az életüket vesztik” – fogalmazott.

Sajnos a környezetünkben a doni áldozatoknak semmilyen emlékhely nincs, ezért gondolta úgy 2013-ban a Kecse-házaspár, hogy a püspökfürdői II. világháborús állásrendszert kellene megnézni a betfiai erdőben, bár a doni harcok szempontjából ez természetesen nem bír történelmi fontossággal. Az itt lakóknak azonban tudniuk kell, hogy ezen a környéken is voltak hevenyészett, de azért emberáldozatokkal járó harci cselekmények.

„A Tanoda Egyesület célja az értékek megőrzése és továbbadása. Napjaink felgyorsult ritmusú és egyre inkább amerikanizálódó világában mindenképpen kellenek a gyökerek, és kell tudni azt, hogyan éltek a felmenőik. A fiataloknak pedig figyelmeztetés lehet: nem biztos, hogy az a legnagyobb probléma, ha valahol nincs wifi-jel” – fogalmazott Kecse Gabriella.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában