kisebbségvédelem

2021.01.20. 09:13

„Az Európai Bizottság sokadjára hagyja cserben a hagyományos nemzeti kisebbségeket”

„Az Európai Bizottság sokadjára hagyja cserben a hagyományos nemzeti kisebbségeket. Felháborító, hogy a testület nem hajlandó semmilyen nemzeti kisebbségvédelmi jogszabályt alkotni, annak ellenére, hogy a Minority SafePack európai kezdeményezést közel másfél millió polgár támogatta” – olvasható Gál Kinga, a Fidesz-KDNP uniós parlamenti delegációja elnökének hétfői, az MTI-hez eljuttatott sajtónyilatkozatában. A politikus szerint a bizottság nem vette komolyan a kezdeményezést – amelynek célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos területei az európai uniós jog részei legyenek –, annak ellenére sem, hogy hitelessége és polgárainak bizalma forog kockán. „Számtalanszor halljuk Vera Jourová biztost a jogállamiságról, emberközeli unióról beszélni. Azonban amikor ez végre megvalósíthatóvá válna, a bizottság kihátrál, polgárainak védelme pedig üres beszéd marad” – hangsúlyozta.

Rámutatott, hogy „Európa csak akkor maradhat igazán erős, ha erős identitással rendelkező erős nemzetek alkotják”. Hozzátette: „az európai kulturális örökség védelmének hiánya és feladása az európai identitás védelmének hiányát és feladását eredményezi”. Gál Kinga tájékoztatott arról is, hogy az Európai Parlament Kisebbségi Munkacsoportjának vezetősége nevében – számos képviselő támogatásával – levelet intéz az üggyel kapcsolatban az Európai Bizottság elnökéhez és alelnökéhez.

Vincze Lóránt, a Romániai Magyarok Demokratikus Szövetségének uniós parlamenti képviselője a testület hétfői plenáris ülésének a kulturális örökség európai évéről szóló vitájában hangsúlyozta: a kulturális örökség támogatása az EU alapvető feladata, mert meghatározó szerepe van a jövő alakításában. „A nemzeti kisebbségek és nyelvi csoportok számára azonban a kulturális javak megőrzése és továbbörökítése nap, mint nap áldozatot követel, annak ellenére, hogy nyelvükkel és hagyományaikkal évszázadok óta gazdagítják Európát” – jelentette ki.

Mint mondta, a múlt év optimizmussal zárult, mivel az Európai Parlament elsöprő többséggel támogatta a Minority SafePack európai polgári kezdeményezést, azonban az Európai Bizottság lényegeben elutasította azt, így elmulasztva egy kiváló lehetőséget arra, hogy intézkedésekkel tegyen tanúbizonyságot e téma iránti elköteleződéséről, hátat fordítva az őshonos kisebbségek ügyének.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában