kampány

2020.11.24. 15:39

Toronyóra lánccal

Romániában december 6-án fogják tartani a parlamenti választásokat. Természetesen megkezdődtek a médiában a nagy kampánybeszédek, a pártok ragyogó programjainak napfényes bemutatói, amiket az utóbbi évtizedben már el sem olvasok, hiszen fele sem igaz, mert soha még a felét sem tudták megvalósítani.

Forrás: GCN

Tóth Ágnes

Ám valami miatt a minap a szemembe ötlött az egyik párt csodálatos programja. (Nem akarom megnevezni, mert ez itt nem a reklám helye, legyen elég annyi, hogy kissé leszálló ágazatban van az eddigi sikertelen intézkedései miatt), szóval nagyon rákattantam az ígéretesnek tűnő, sziporkázó kormányprogramjára. Olvasva valósággal elkábultam és rózsaszínű felhőkön úsztam, miközben felgyorsult a szívverésem, kipirultam és kitágultak a pupilláim, mint azoké, akiket bedrogoztak. Nevetett a vakbelem és dagadt a májam, mert a következő négy évre azt ígérték nekem, amire már régóta vágyom:

Ezer eurós átlagfizetést 2024-re, a nyugdíj 536 ponttal való emelését, a gyermekpénz megduplázását 2022-re, három regionális kórház építését Kolozsváron, Craiován és Iaşi-ban, a levélszavazás hazai kiterjesztését, az alkotmány módosításának kezdeményezését... A közlekedés terén azt is ígérik, hogy a 2021–2024 közötti időszakban több mint 970 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat fejeznek be, elérhető lesz metróval a Henri Coandă nemzetközi repülőtér, és új metróvonalat építenek a Gyalu–Szászfenes–Kolozsvár útvonalon. (Bár ez engem, váradi lakost távolról érint, de az elképzelés, a határozott kijelentés és merész ígéret az ottaniakat majd leveszi a lábukról, s így már nem is kell igénybe venniük alsó végtagjaikat, mert majd viszi őket az új metró)

Tervezik azt is, hogy 2500 bölcsődét, óvodát és iskolát építenek vagy újítanak fel; negyven iskolai campust és harminc egyetemi bentlakást, nyolc egyetemi központot, 250 iskolai tornatermet rehabilitálnak. Azt a mindenit! És ki fog ezekbe az iskolába járni, ha még évekig tart a pandémia?

A külpolitikát is a kezükbe veszik. Célul tűzték ki a schengeni övezethez, illetve az eurózónához való csatlakozásunkat stb., stb.

Atyám! Kész Kánaán vár ránk. Bár nagy a gyanúm hogy 2024-re az ezer eurós átlagfizetés már annyit sem fog érni, mint a mostani, 2020-as, és ugyanez történik majd az infláció miatt a nyugdíjpontt(y)al és a megduplázott gyermekpénzzel is, de az akarás a fontos, meg az ígérgetésnek az a csodálatos mézesmadzag formája, amit olyan jól tudnak elhúzgálni az orrom előtt, hogy bekábulok tőle. És ezek után biztos vagyok abban, ha megkérem őket, a csillagot is lehozzák nekem az égről. Rájuk szavaznék, ha nem félnék attól, hogy úgy járok majd, mint a barátnőm, akinek az udvarlója toronyórát ígért lánccal, aztán a torony összedőlt, az óra megállt, a lánc elszakadt, a lány meg hoppon maradt.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában