Tervek

2020.11.27. 19:00

Oltean Csongor: Legyen CSOK-program nálunk is!

A kampányban eddig szerzett tapasztalatairól számolt be, valamint az RMDSZ-nek a fiatalokkal kapcsolatos rövid és hosszú távú elképzeléseit ismertette csütörtök délelőtti nagyváradi sajtótájékoztatóján Oltean Csongor parlamenti képviselőjelölt.

Ciucur Losonczi Antonius

Arról számolt be Oltean Csongor: a fiatalokkal való találkozásai során azt tapasztalta, hogy érzékelhető egyfajta kiábrándultság a részükről az egymásnak ellentmondó kormányintézkedések, a bizonytalan gazdasági állapotok, a bezárt óvodák és iskolák, a karanténok miatt. Azért pozitív visszajelzéseket is kapott, például olyanoktól, akik hazatértek a szülőföldjükre, és bár a járvány őket is megviseli, azért talpon tudtak maradni, és másokat is arra biztatnak, hogy ne adják fel a reményt. Ugyanakkor visszatérő téma, hogy Romániában az online ügyintézés még gyermekcipőben jár.

Ami az RMDSZ-nek a fiatalokat érintő hosszú távú terveit illeti, azokat több pontban foglalta össze a képviselőjelölt: fejlesszék tovább az oktatási rendszert; tegyék lehetővé a nem formális oktatási rendszereket az ötödik osztálytól is; adjanak kedvezményes jogosítványt azoknak a fiataloknak, akik még az érettségi előtt elkezdik és befejezik a sofőrsulit; éljen a fiatal generáció környezettudatosan, példát mutatva; segítsék a pályakezdő fiatalokat; bővítsék ki a családtámogatást (romániai CSOK-program); kapjanak adókedvezményt azok a fiatal szülők, akik gyermeket vállalnak és az adókedvezmény egyenesen arányosan növekedjen a vállalt gyermekek számával; segítsék a fiatal gazdákat Románia minden részén; csökkentsék a bürokráciát és támogassák a digitalizációt.

A rövid távú elképzelések közt említette a munkáltatók arra való ösztönzését, hogy a munkahelyüket elveszítő fiatalokat és időseket alkalmazzanak; kapjanak támogatást azok a kisvállalkozások, melyek olyan 29 év alatti vagy 50 év feletti személyeket alkalmaznak, akiket elbocsátottak; támogassák azokat a fiatalokat, akik éppen elindították vállalkozásukat, de a járvány miatt máris kritikus helyzetbe kerültek; a fenntarthatóság és a helyi termelők támogatására pedig továbbra is azt kérik, hogy nyissák ki újra a piacokat.

Végül Oltean Csongor arra kért mindenkit, fiatalokat és időseket egyaránt, hogy győzzék le a félelmeiket, és a magyar összefogás jegyében menjenek el szavazni annak érdekében, hogy mi dönthessünk a saját sorsunkról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában