Nekrológ

2020.11.25. 11:57

Elhunyt Pásztai Ottó, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke

Fotó: Facebook/mind1.ma

Ciucur Losonczi Antonius

Életének 91. évében elhunyt Pásztai Ottó, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke. Aki ismerte őt, tudja: egy olyan személyiség volt, akinek polihisztori sokoldalúsága már a diákéveiben megmutatkozott, hogy aztán később egyre inkább kibontakozzék. Egy olyan gazdag életút, pályafutás van mögötte, melyet nem sokan mondhatnak el magukról. Olyannyira változatos és sokrétű tevékenység, hogy szinte bajban vagyok, hogy mit is emeljek ki ezek közül: említsem meg azt, hogy már a diákéveiben a Premontrei Főgimnázium számos egyesületében jeleskedett, mint jegyző a Mária Kongregációban, őrsvezető-helyettes a cserkészeknél, illetve vidéki Regös-táborok aktív résztvevője (felejthetetlen előadásokkal, tábortűzzel, énektanulási lehetőségekkel), többszörös aranyjelvényes a Diákkaptárban, az iskolai énekkar lelkes tagja, számtalan ünnepély s több színházi szereplés fellépője? Vagy inkább azt domborítsam ki, hogy 1945-1948 között az Önképzőkör elnöke és a Sportkör (kosárlabda, foci, kardvívás, úszás, pingpong, céllövészet, röplabda, korcsolya, úszás, futás stb.- összesen 18 sportágat próbált ki, még ojna-bajnokságot is nyert) igen eredményes versenyzője volt? És a felsorolásban még csak a múlt század negyvenes éveiben tartok...

E szakmai tevékenység mellett, aktívan részt vett a város társadalmi életében. Többek közt 34 évig volt a Kémiai Sportkör elnöke. Nagy hozzáértéssel és szeretettel foglalkozott a fiatal sportolókkal. Atlétikában több városi bajnokot nevelt, köztük válogatott kerettagokat is. Asztaliteniszezőket, súlyemelőket, tekézőket és sakkozókat is felkészített, 23 évig volt a városi, illetve a megyei sakkbizottság elnöke. Legnagyobb dédelgetett sikerének tekintette, hogy 33 év alatt 306 kirándulást szervezett több mint 12 ezer résztvevővel az üzem dolgozóinak.

1988-ban vonult nyugdíjba, de nem nyugalomba, hiszen a nyugdíjas évek az ő életében valójában a második fiatalságot jelentették. Nagy lendülettel vett részt közösségi tevékenységekben, szolgálta a közjót, lelkes műemlékvédőként és helytörténészként is, s egyben irodalmi munkásságát is kiteljesítette.

1994. május 4-én, mintegy 50 egykori premontrei diák részvételével- Budai Márton akkori várad-hegyfoki prépost, Vesselényi Tibor és Fekete Attila öregdiákok kezdeményezésére- a premontrei templomban találkozót tartottak, ahol felolvasták a gödöllői Szent Norbert-napi ünnepségre szóló meghívást. A júniusi összejövetelen egy 30 fős küldöttség vett részt, s a látottakon és hallottakon felbuzdulva, tanulmányozva a Gödöllői Premontrei Öregdiákok Egyesületének szabályzatát, Váradra hazatérve 1994. június 29-én 44 öregdiák részvételével megalapította a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületét, melynek a hivatalos bejegyzése októberben történt meg.

Megtiszteltetés volt számomra, hogy az elmúlt 16 évben én is részt vehettem az egyesület havi találkozóin, közösségépítő rendezvényein, és mint atyai jóbarátra nézhettem fel Rá! Az örök világosság fényeskedjék neki!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában