Támogatás

2020.11.26. 11:03

Adomány a nagyváradi szülészetnek

Egy szállító inkubátort és egy ekográfot kapott a Mentsétek meg a Gyerekeket (Salvați Copiii) Szervezettől a nagyváradi szülészet-nőgyógyászat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pap István

Rögtön a váradi szülészet-nőgyógyászat nyugati szárnyának felújítását ismertető helyszíni terepszemle után jelentették be a kórházban azt, hogy az intézmény 47.100 euró összértékben egy szállító inkubátort és egy modern ekográfot kapott adományképpen a Mentsétek meg a Gyerekeket (Salvati Copiii) Szervezettől. Az átadásra eljött Nagyváradra Gabriela Alexandrescu, a gyermekmentő civil szervezet ügyvezető elnöke és Amalia Năstase, a Mentsétek meg a Gyerekeket által indított, a csecsemőhalandóság visszaszorítását célzó program nagykövete is. Gabriela Alexandrescu beszédében hangsúlyozta, azért hozták ezt a két eszközt Nagyváradra, mert eddig nem volt a kórháznak mobil inkubátora, illetve az ekográf már meglehetősen régi volt. Alexandrescu kiemelte, hogy az általa képviselt szervezet 2014–2019 között összesen 76.500 euró értékben adományozott berendezéseket, orvosi eszközöket a nagyváradi szülészetnek. Mint mondta, a Salvați Copii az ország minden megyéjébe eljutott adományaival, de Bihar megyében eddig csak a nagyváradi megyei kórházhoz tartozó szülészetnek adományoztak, többek között azért, mert évente több mint háromezer szülés van ebben a kórházban, továbbá azért, mert más megyékből érkező anyukákat is ellátnak itt. Az adományokra a pénzt magánszemélyektől és vállalatoktól gyűjti a szervezet.

Komoly probléma

Alexandrescu elmondta, hogy bár Romániában a csecsemőhalandóság csökkent az évek során, de még mindig szinte a duplája az uniós átlagnak, az Európai Unióban ugyanis 3,5 ezrelék, míg Románia 6,2 ezrelék a csecsemőhalandóság aránya. Ez azt jelenti, hogy Romániában évente közel ezerkétszáz csecsemő hal meg, akiknek legalább a harminc százalékát meg lehetne menteni, ha lennének megfelelő berendezések. Az Országos Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva Alexandrescu kiemelte, hogy 2019-ben a csecsemőhalandóság Bihar megyében 7,4 ezrelék volt, tehát valamivel magasabb az országos átlagnál, ráadásul a születések több mint tíz százaléka koraszülés, a koraszülötteknek pedig speciális gondozásra van szükségük. Dr. Radu Galiș, a váradi szülészet újszülött osztályának a vezetője elmondta, hogy a koraszülöttek teste nagyon gyorsan kihűl, ezrét nagy szükség volt egy ilyen szállító inkubátorra, amivel a csecsemőket a szülőszobától lehet elvinni az intenzív osztályra. Hozzátette, hogy az idén október végéig a nagyváradi szülészeten 2700 gyermek született, közülük 296 volt koraszülött, sok gyerek kevesebb mint egy kilóval jött a világra, az ő esetükben pedig egy ilyen szállító inkubátor életmentő lehet. Kifejtette azt is, hogy az ekográffal többféle imagisztikai vizsgálatot lehet elvégezni, ami szintén nagyon hasznos, lévén, hogy a jelenleg használt ekográf már meglehetősen rossz állapotban van. Az eseményen szólt Amalia Năstase is, aki kiemelte, hogy a Mentsétek meg a Gyerekeket szervezet az adománygyűjtések mellett oktatási programokat is tart főként a hátrányos helyzetű közösségek, szülők számára, még főzni is tanítják a kismamákat. Végezetül felhívta a figyelmet az adományok fontosságára, hiszen, mint fogalmazott „egyetlen lejjel is lehet életet menteni”. A vállalkozók figyelmébe ajánlotta azt a lehetőséget, hogy profitadójuk húsz százalékát felajánlhatják közhasznú célokra, és értelemszerűen a gyermekmentő szervezet is várja az adományokat.

Fotók: Alexandru Nițescu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában