Modernizáció

2020.10.08. 14:32

Van terv Rogériusz egy részének megújítására

A holland PosadMaxWan építészeti cég készítette el Rogériusz központjának megújítására vonatkozó tervtanulmányát. A dokumentum annak a Mestertervnek a része, amelyet a főépítészi hivatal rendelt meg, és amely az 1990 előtt kiépült lakónegyedek megújításának a stratégiáját foglalja magába.

Fotó:

Elsőként máris a legsűrűbben lakott, Rogériusz lakónegyeddel kezdték a tervkészítést, egészen pontosan a Transilvaniei utcának a Magnólia park, a Corneliu Coposu és a Dacia sugárút közötti részétől a Lucian Blaga Líceum/20. számú óvodáig tartó tömbháznegyedig húzódó részére dolgoztak ki tanulmányt, mely 96.850 lejbe került áfa nélkül. A tanulmányról közvitát is rendeztek több mint 450 személy küldte vissza kitöltve a július 2-18 között kiosztott űrlapokat, amelyen több kérdésre adtak feleletet. A válaszok összesítéséből kiderül, hogy a leginkább a zöldövezetek és a parkolóhelyek, a gyalogos és bicikliutak foglalkoztatják az ottani lakosokat. A szándék az, hogy olyan lakónegyed legyen Rogériusz, ahol a különböző szennyezettség (lég-, zaj- stb.) a megengedett felső határérték alatt legyen, a tanintézmények, zöldövezetek megközelíthetők lehessenek kerékpárral, gyalog, vagy tömegközlekedési eszközökkel, a lehető legtöbb típusú zöldövezet, illetve a mindennapi életvitelhez szükséges összes szolgáltatás megtalálható lehessen ott.

Az említett stratégia magában foglalja lassú közlekedésnek fenntartott zöld korridorok kiépítését az iskolák és a laknegyed fontosabb részei között, amelyet meghosszabbítanának a Sebes-Körös partjáig és a dombos városrészig. A terv magában foglal egy zöldövezettel kialakított védő gyűrűt, ami elválasztaná a lakónegyedet a tranzitforgalomtól, továbbá több helyet alakítanának ki gyalogos és kerékpáros használatra, és egy új zöldövezetet is kialakítanának a városi kórház mellett, és felújítanák a tömbházakat. Mindezeket az elképzeléseket a 2024 – 2032 időszakban valósítaná meg a város uniós finanszírozással. A tervtanulmányról a nagyváradi helyi tanács fog dönteni.

Borítókép: ráfér a felújítás a Rogériusz negyed központi részére

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában