Drágulás

2020.10.28. 08:14

Több helyi adó és illeték növelését tervezi a városvezetés

Nagyvárad jövő évi költségvetés-tervezetében több helyi adó és illeték növelését tervezi a városvezetés, köztük a temetői szolgáltatások, valamint a fürdőzés árát.

BN-összeállítás

A költségvetés-javaslatból kitűnik az, hogy egy sor, a temetkezéshez kapcsolódó szolgáltatás díjszabását emelni akarja a város. Például az elhunytak hűtőkamrában tartását napi hatvan lejről száz lejre kívánják emelni, a városi kápolna bérleti díja óránként hetvenről nyolcvan lejre fog emelkedni. A kripták tisztítása 70 lejről 100 lejre fog nőni, a sírok körüli földfeltöltésért az eddig 150 lej helyett 300 lejt akar majd elkérni a temetőgondnokság, az exhumálási díj várhatóan 160 lejről 200 lejre fog emelkedni, a különböző temetkezési építmények díjszabása pedig 11–17 százalékkal lesz magasabb a mostani tarifáknál.

Állatkert, strandok

De nemcsak a temetkezés, hanem a szórakozás is drágább lesz jövőre. Az állatkertbe egy felnőtt belépőjegy ára húsz lej lesz, ez tizenegy százalékos emelés, a névre szóló felnőtt bérlet pedig 200 lej lesz, ami huszonöt százalékos áremelkedést jelent. Tizenegy százalékkal emelkedhet majd a gyermekek, a nyugdíjasok és a fogyatékkal élők által megváltható kedvezményes jegyek ára. A Közterület-fenntartó tizenegy százalékkal húsz lejre akarja növelni az őssi strandon a belépőjegy árát, míg a felnőttek strandbérlete 43 százalékkal nőne, azaz a tervek szerint a hatvan napra, huszonöt belépésre feljogosító bérlet ára 300 lej lenne. A 3–14 éves korosztály, a kétezer lejnél kevesebb jövedelemmel rendelkező nyugdíjasok és a fogyatékkal élők által megváltható kedvezményes jegy ára tíz lej lesz, ez egy lejes emelkedés a mostani árhoz képest. A kedvezményes bérlet azonban ötven százalékkal fog nőni, 150 lej lesz.

Az akvapark belépőjegy-árai 15–33 százalék közötti mértékben fognak nőni 2021-ben. A napi felnőttjegy ára hetven lej lesz az eddigi hatvan helyett, a 3–14 év közötti gyerekek negyven lejért válthatnak majd napi jegyet az eddigi harminc lej helyett, a 14–18 év közötti fiatalok hatvan lejt kell majd fizessenek az eddigi ötven lej helyett. Emellett nőni fog a csoportos belépőjegyek ára is. A minimum tizenöt fős felnőtt belépők ára 54 lejről 63 lejre, a 3–14 éves korosztály számára 27-ről 31 lejre, a 14–18 éves korosztály és nyugdíjasok számára 45-ről 54 lejre nő majd a csoportos belépőjegy ára. A tíz belépésre feljogosító bérlet ára felnőttek számára 630 lej lesz az eddigi 540 helyett, a gyerekbérlet 270 lejről 310 lejre, a 14–18 éves korosztály és a nyugdíjasok bérletének az ára 450 lejről 540-re emelkedik. A három órás napi jegy felnőtteknek 35 lej lesz az eddigi 30 helyett, tanulók és nyugdíjasok 30 lejért válthatnak majd három órás jegyet az eddig 25 helyett, míg a 3–14 éves korosztály 20 lejért vehet majd három órás jegyet az eddigi 15 helyett. A 17–22 óra közötti belépésre feljogosító jegy ára felnőtteknek 40 lej (az eddigi 35 helyett), gyerekeknek 25 lej (eddig 20 lej volt), tanulóknak és nyugdíjasoknak 35 lej lesz az eddigi 30 helyett, ha a tervezetet a jelenlegi formájában fogadja majd el a Nagyváradi Helyi Tanács. Jelenleg közvitán van Nagyvárad 2021. évi költségvetés-tervezete. Nyílt meghallgatást aligha fognak tartani, tekintettel az egyre romló járványhelyzetre, de a polgároktól beérkező javaslatokat rögzítik és elemzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában