Október 6.

2020.10.12. 14:00

Tiszteletadás az aradi vértanúknak az Eminescu Főgimnáziumban

Fazakas Gábor

Gazdag programokat tudhat maga mögött idén is a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium október 6. eseményeire emlékezve.

A hagyományőrzéshez és identitásápoláshoz híven, október 7-én az iskola magyar tagozatos osztályai is megemlékeztek az 1848– 1849. évi magyar forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett tizenhárom mártírjáról. Ők a következők voltak: Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Poeltemberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knézich Károly, Nagysándor József, gróf Leiningen-Westerburg Károly, Aulich Lajos, Damjanich János, gróf Vécsey Károly. Rajtuk kívül több mint száz embert végeztek még ki Aradon, ezrek kerültek börtönbe, ezreket soroztak be az osztrák császári seregbe.

Az emléknap fontos eseményét képezte Nagysándor József aradi vértanú előtt tisztelgő tábla megkoszorúzása. Az utolsó percig szivarozó váradi vértanú utolsó szavai ezek voltak: Hodie mihi, cras tibi! (Ma nekem, holnap neked!)

Különleges idők különleges, kreatív megoldásokra kényszerítik a benne élőket. A 171 éve zajlott aradi eseményekre való hagyományos megemlékezést az iskola diákjai által megfilmesített ünnepi műsor váltotta fel.

A verses-zenés előadásban a X. H filológia osztály tanulói vettek részt – Deák Miriám, Fele Petra, Gulyás Tekla, Király Alexandra, Kovács Evelin, Simon Biborka, Szalai Boglárka – akik megelevenítették a „közönségnek” 1849. október 6-a hangulatát, szereplőit, eseményét. Budai Kamilla (XI. H) magával ragadó hangjával, míg Horváth Zoltán (XI. I) számítástechnikai jártasságával járult hozzá a megemlékezés elkészüléséhez.

A műsor mellett történelmi vetélkedőre hívtuk a régió diákjait, pedagógusait. Az online tér biztosította a megmérettetés színhelyét. A szép számmal jelentkező résztvevők között Bihar megyeieket, szilágyságiakat, de határon túliakat is meg tudott mozgatni játékos/ interaktív felhívásunk. Kitartó munkájukat jutalmazni fogjuk! Október 6-i tevékenységeink fő támogatója a Bethlen Gábor Alap volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában