Járvány-hatás

2020.10.01. 14:31

Sokan kérik az online oktatást a járvány miatt

A vártnál sokkal jobban tűrik a maszkviselést a fogyatékkal élő gyerekek az iskolában.

Distance learning. Cheerful little girl using laptop computer studying through online e-learning system

Forrás: AdobeStock

Fotó: ty - stock.adobe.com

Pikó Stefánia

Oláh Andrea, a Bonitas Magyar Speciális Oktatási Központ igazgatója portálunknak elmondta, iskolakezdés előtt aggódtak a kötelező állandó maszkviselés miatt, most azonban kellemesen csalódtak, ugyanis a döcögős indulás után, amikor még előfordult, hogy le-lehúzták a maszkot az állukra, a diákok megszokták a maszkviselést, és betartják a szabályokat.

A diákok és tanárok közti érintkezés elkerülése értelemszerűen sokkal nehezebb a speciális igényű gyerekek esetében, hiszen vannak súlyos mozgássérültek, és az órarendben gyógytorna is szerepel, igyekeznek azonban minimalizálni az érintkezést. A gyógytorna esetében egyéni foglalkozásokat tartanak, csak akkor érnek a diákhoz, ha az végképp elkerülhetetlen, és folyamatosan ügyelnek a higiéniára, maszkokat, kesztyűket viselnek, és gyakran fertőtlenítenek. Az új, rendhagyó tanévet láthatóan a gyerekek élvezik a legjobban, nagyon örülnek annak, hogy ha még ilyen szigorú előírásokkal is, de mégis újraindult az iskola. A szokatlan helyzet, a járványtól való félelem ennek ellenére is feszült hangulatot teremt, főként inkább a szülők és tanárok körében. Több szülő már az első napokban kérvényezte, hogy gyermekeikkel inkább online foglalkozzanak, az aggodalmuk, óvatosságuk pedig érthető, hiszen van olyan diák, aki szívműtéten esett át, és vannak olyanok, akik legyengült immunrendszerrel rendelkeznek. Számukra az iskola megadta ezt a lehetőséget, és az otthon maradt diákoknak online csoportokban, illetve egyéni kapcsolattartás révén közvetítenek feladatokat.

Köztudott, hogy a speciális oktatási intézményeket a megyei tanács támogatja, így a Bonitast is, mely iskola 500 textilmaszkot (diákonként kettőt) kapott, valamint engedélyt arra, hogy az alap költségvetésből ne csak a „szokásosat” vásárolják meg, hanem vegyenek egyszer használatos maszkokat, fertőtlenítőket és minden egyebet, ami szükséges. Az igazgató elmondta, mindent sikerült beszerezni a meglévő büdzséből, és elégedettek a támogatással.

Miközben megfeszített erőkkel dolgoznak a minél jobban működő tanításon, foglalkozásokon, tárgyalni kezdtek partnereikkel, akikkel a lovasterápia lehetőségét sikerült megteremtsék a diákok számára, arról, hogy hogyan és mikor lehetne újra beindítani az „extra” terápiát. Az igazgató bizakodó, nem tartja ezt lehetetlen vállalkozásnak.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában