Természetközelség

2020.10.28. 13:35

Mozgalmas mindennapok a Grund Community Egyesületnél

Egyre inkább érezhetjük azt, hogy a korlátozások okán életterünk, mozgási lehetőségünk leszűkül. A Grund Community Egyesület nyitással, éspedig a természet fele való nyitással próbál enyhíteni a szorongással teli időszakon.

Forrás: Facebook/Grund School

János Piroska

„Szerettem volna egy olyan helyet a gyerekeimnek, ahol a tanulás és az élet nem két külön dimenzióban mozog, hanem folyamatosan fuzionál egymással. Egy olyan helyet képzeltem el, ahol a gyerekek jól érzik magukat, s közben nem veszik észre, hogy tantárgyakat tanulnak, hanem a természetes kíváncsiságuk hajtja őket előre. Sok tapasztalatom van táboroztatás terén, láttam, hogyan tudnak kiteljesedni a gyerekek ilyen alkalmakkor. Módszerünk az élménypedagógia, amelynek lényeges pontja az, hogy a tanító, pedagógus engedi a gyerekeket tapasztalni, ezt a tapasztalást dolgozzuk fel közösen, verbalizáljuk” – válaszolta Aczél Dóra, a Grund Community Egyesület elnöke arra a kérdésünkre, hogyan is jött létre a Grund School.

Szerveztek már szelfitábort, konfliktuskezelő, és a tavaszi karantén beköszöntével online tábort, majd egy nyári „digitális detox” tábort. A nyári alkalmat követően döntöttek úgy, hogy indítanak egy iskola utáni iskola programot, ennek helyszíne egy halastóval, nádfedeles házikóval ellátott, erdei iskola működtetésére alkalmas tanya, amit a Posticum Egyesület adott át számukra használatra. „Szeptember 7-től indítottuk be az iskola utáni iskolánkat. Az egyesület célja, hogy majd kinője magát egy iskolává, de addig is, ameddig ezt nem tudja megtenni, közösséget épít, merthogy a közösség fogja majd fenntartani” – tette hozzá. Az egyesület január végén indította el azokat a klubalkalmakat, amelyeken olyan témákról beszélgetnek, amelyek szülőket, tanítókat, gyerekeket érdekelhet. Volt már szó többek között ideális iskoláról, hobbikertészetről mint családi tőkéről, az online oktatásról, múlt szerdán pedig, a „Grund sasfészken”, a Buzoianu u. 23. szám alatti ház teraszán az erdei iskolákról beszélgettek, melyekről John Fenemore alapítótag nyújtott történelmi összefoglalót. Ezeknek az iskoláknak a története az 1880-as évekre nyúlik vissza. Eleinte tüdőbeteg gyerekek gyógykezelésének részét képezte, illetve az ő oktatásukat szolgálta, az első erdei iskolát a Berlin melletti Charlottenburgban alapították. A kötetlen beszélgetés során – amelyre az érdeklődők a Zoom alkalmazáson keresztül is bekapcsolódhattak – levetítettek egy, a dániai erdei iskolákról szóló kisfilmet, ennek kapcsán beszéltek a jelenlevők túlféltésről, társadalmi szabályok elsajátításáról. A nevezett oktatási forma több szabadságot ad a gyerekeknek, kipróbálhatják határaikat, azonban nem teljességgel szabályoktól mentes. A jelenlevők véleménye szerint az erdei iskolát, a természetközeliséget megtapasztaló gyerekek felnőttkorban több önbizalommal, jobban tudnak érvényesülni.

Péter bácsi kertje

A Grund háztájékán szinte mindig történik valami: közel két héttel ezelőtt a váradi Ezredévi emléktéren gesztenyenapot szerveztek, amely nemcsak kellemes kikapcsolódást nyújtott a gyerekeknek, hanem egyben Péter bácsi kertjét is népszerűsíteni hivatott. A kertet hivatalosan az elmúlt vasárnap nyitották meg, és bár az időjárás nem igazán kedvezett a nyílt nap megszervezéséhez, a Sofiei utcai, közel kéthektáros telek mégsem maradt látogatók és szorgos kezek nélkül. „A Grundhoz nagyon közel áll a zöld szemlélet, bármi, ami a fenntarthatóságot elősegíti, és nagyon régóta kerestünk egy helyet, ahol közösségi kertet lehet létrehozni” – nyilatkozta a kert megnyitóján Aczél Dóra, az egyesület elnöke. A Czilli család tavasz végén a közösségi oldalon keresett segítséget a kert megműveléséhez, mivel a családfő elhunytát követően nem tudtak egyedül megbirkózni ezzel a feladattal. Először nem az egyesület nevében, csupán magánszemélyekként keresték fel a családot, ám úgy vélték, hogy hobbikertészekként a tulajdonos család segítségével is túl nagy feladat lenne a terület megművelése. Ekkor született meg a telek közösségi kertté alakításának ötlete – mondta el. A közösségi kertet – mint ahogy azt neve is jelzi – a közösség tartja fenn, közös munkával. A kertben magasított ágyások bérelhetőek majd, de lesznek rendelkezésre álló szántóterületek is, és nyitva áll a gyerekek előtt is, számukra Szabó Zsófia természetpedagógus alakít ki tanösvényt – tudtuk meg. Az érdeklődők e-mailen, Facebookon keresztül jelentkezhetnek az egyesületnél, a kert meglátogatása után pedig, aki úgy dönt, hogy részese szeretne lenni ennek a közösségnek, azzal szerződést kötnek, illetve 126 lej/év tagsági díjat kell fizetnie.

A Péter bácsi kertje – közösségi kert projektet a Lidl Románia támogatásával, a Közösségért Alapítványok Romániai Szövetsége által, a Nagyváradi Közösségért Alapítvány ülteti életbe a Közösségben szebb jövő alapból. A közösségi kert további támogatói: Imago Media Kft., EcoBihor Kft., Nordinova Kft., és a Fehér Pegazus Lovastanya. A 8116 lejes támogatást a kert megműveléséhez szükséges eszközök beszerzésére fordítják.

Borítóképünkön: barátkozás a természettel

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában