Noel baba

2020.10.01. 17:00

Látványosan javul Noel állapota

Az érkörtvélyesi kisfiú, Ölyüs Noel története még korántsem ért véget, a gyógyulási folyamatról is rendszeresen beszámolunk lapunkban. Édesanyja, Fodor Hilda mesélt a mindennapjaikról és arról, hogy Noel állapota milyen sokat javult.

Törő Enikő

Az érkörtvélyesi család már hetek óta Budapesten tölti mindennapjait, a kezelés óta pedig karanténban vannak. Noel édesapja és bátyja, Szebi is ott van egyelőre, de ők hamarosan, egy-két hét múlva hazamennek Érkörtvélyesre, Noel és édesanyja pedig körülbelül három hónapig még Budapesten, a kórház közelében kell maradjon – remélik, karácsonykor már otthon, együtt ünnepelhet a család.

Az édesanya nagy örömmel mesélte, hogy Noel egyre jobban van. Hétfőnként járnak a heti vizsgálatra, ez körülbelül egy hónapig lesz így, azután már csak kéthetente kell menni. Ez az egyetlen alkalom, amikor elhagyhatják a házat, ugyanis még nagyon kell vigyázni a gyermekre. A kórházban ilyenkor vérvizsgálatot végeznek, ellenőrzik a vérsejtek számát, a májenzimeket és a szívműködést, valamint mozgástesztet is végeznek. A reakciói egyre jobbak és jobban is mozog. Eddig például a karját csak 30 fokos szögben tudta felemelni, hétfőn azonban ez már sikerült 90 fokos szögben is. Továbbá az etetőszékben ülve eddig ha lehajtotta a fejét, már nem tudta visszaemelni, azonban néhány napja ez is sikerül, már egyedül mozgatja a fejét. A többi eredmény is elfogadható, azonban kisebb súlycsökkenést figyeltek meg, jelenleg a gyermek 7,57 kilogramm. A súlycsökkenés a Zolgensma miatti étvágycsökkenésnek tudható be, azonban hamarosan ez is helyreáll. Időnként a gyermek belázasodik, de ez is normális a helyzetében. Jelenleg Noel szteroidkezelést kap, gyomorvédőt és D3-vitamint.

A mozgásfejlődése csakis a Zolgensmának tudható be, mondta el Fodor Hilda lapunknak, ugyanis egyelőre nem szabad tornázzon a gyerek. Jövő héten derül ki, hogy mikor kezdhetik újra a gyógytornát, ugyanis egyelőre nem szabad megerőltetni – de amennyit magától mozog, annyi megengedett, bár ülnie még nem szabad túl hosszú ideig. A koronavírus-járvány miatt nem járhatnak be a kórházba tornázni és hozzájuk sem mehet szakember, ezért Hildának fognak megtanítani néhány gyakorlatot, melyet majd otthon alkalmazhat.

A köhögtetőgépre egyelőre még szükség van, de mint kiderült, ez nem csak köhögtetésre jó, hanem a légzőizmok fejlesztésére is. A lélegeztetőgépet is használják: idővel egyre kevesebbet lesz erre szükség, de most még az alvásnál nagyon sokat segít.

Noel hangja erősödik, a száját is kezdi mozgatni, illetve a mimikája is egyre kifejlettebb, tudtuk meg, így a gyermek már az érzelmeit is könnyebben ki tudja fejezni. Az anyukája elmondta: eddig a homlokráncolás és a durcás arckifejezés megy neki a legjobban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában