Ünnep

2020.09.22. 11:23

Református magyar óvoda épült Köröstárkányban

A magyar kormány Kárpát-medencei bölcsőde- és óvodafejlesztési programja keretében református óvoda épült Köröstárkányban, melyet vasárnap délután adtak át rendeltetésének. Mint megtudtuk, ötven gyermeknek biztosítanak helyet, két csoportban.

Ciucur Losonczi Antonius

Az ünnepség hálaadó istentisztelettel kezdődött a református templomban, melyen Csűry István, a királyhágómelléki egyházkerület püspöke hirdette az igét, Pál apostolnak a korinthusbeliekhez írt első levele 4. fejezetének 15–16., illetve 20. verse alapján. Szószéki beszédében hangsúlyozta: valamennyien testvérek vagyunk az Úrban, függetlenül attól, hogy férfiak vagyunk-e vagy nők, gyermekek vagy felnőttek. És ez határozza meg közösségként is a helyzetünket, mely a létrejöttét Isten irgalmának és szeretetének köszönheti. Bármi történik ugyanis, az nem emberi elhatározás vagy erőfeszítés eredménye, hanem Isten áldása és akarata. Oda kell ezért figyelnünk az Úr szavára, és arra kell törekednünk, hogy jó tanítványai legyünk neki, hogy ezáltal jó példát mutassunk fel a gyermekeinknek, hiszen ők tőlünk is tanulnak. Ezért a mi tanításunk Krisztus nevében történjen, róla szóljon, az ő evangéliumát véve alapul. Ez legyen a tanításunk alapmódszere, mert ez az előre mutató, az irányjelzője az igazi ember igazi útjának Jézus Krisztusban – tanácsolta az egyházfő, aki ezután azt nyomatékosította, hogy nem a szóban kell keresni Isten országát, hanem az erőben, hiszen Isten hatalma kellett ahhoz, hogy a köröstárkányi gyülekezet évszázadokon keresztül megmaradjon, napjainkban pedig fejlődjön és bővüljön az óvoda.

Az igehirdetést követően Sebestyén László Ede tiszteletes köszöntött mindenkit, arra buzdítva, hogy ne féljünk a gyermekvállalástól, mert a gyermeknevelés nem elvesztegetett idő. Ebben jó példával jár elöl Köröstárkány, ahol több a keresztelés, mint a temetés – jegyezte meg a lelkész, majd egy-egy fafaragvánnyal (Diósi Gábor Ferenc alkotásával) és saját, Szeretetpróba című prédikációs kötetével ajándékozta meg a meghívott vendégeket.

Dr. Grezsa István miniszteri biztos hangsúlyozta: az óvoda egy összefogás eredményeképpen épült meg. Magyarország kormánya összefogott a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel, a KREK pedig a köröstárkányi gyülekezettel, s végső soron minden tárkányival. És ahol magyar összefogás van, semmiképp sem lehet magyar-magyar, vagy magyar-román ellentét a háttérben. „Itt, a Körösök völgyében, ahol történelmi borzalom terheli a múltat és az együttélést, azt is el kell mondani, hogy úgy lehet csak túljutni a száz év árnyékán, hogyha a 21. században a magyar-magyar összefogással párhuzamosan megszületik a román-magyar összefogás is” – fogalmazott. Szerinte ennek két oka: Erdélyben és a Partiumban a magyar nemzetpolitika nem értelmezhető a románság nélkül, illetve az elmúlt évszázadban folyamatosan megtapasztalhattuk azt, milyen gyengeséget jelent minden Kárpát-medencében élő népnek, ha a politikájuk arra épül, hogy a másiknak minél rosszabb legyen. Azt is kiemelte: a köröstárkányi óvoda se lehet más feladattal felvértezve, mint azzal, hogy a magyar nyelv és kultúra belegyökerezzen a gyermekek lelkébe, hogy erősítsék Tárkány magyar közösségét.

Ezt követően Dénes István Lukács esperes emelkedett szólásra, majd Szabó József RMDSZ-es megyeitanácselnök-jelölt idézte fel személyes élményeit, amikor Váradon óvodába vitte két gyermekét.

A templomból az óvodához vonult az ünneplő sereg, ahol a kertben felállított színpadon kulturális műsor kezdődött. Az egybegyűlteket Micle Rozália pedagógus üdvözölte, felléptek népviseletbe öltözött gyermekek, a Százszorszép néptánccsoport, a Serkentők férfikórus és a Soroglya népi zenekar. Itt is elhangzottak beszédek, mikrofonhoz lépett Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, Antal Rózsa intézményvezető, Benedek Attila független polgármesterjelölt és Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke. Az ünnepség az óvoda bejárásával ért véget, melynek belső díszítése Halmágyi Csaba munkáját dicséri.

 

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában