Fórum

2020.09.14. 09:18

Együtt kampányoltak a Hegyközben a néppártosok és a liberálisok

Közösen tartottak lakossági fórumot a Hegyközben az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Nemzeti Liberális Párt jelöltjei az elmúlt héten. Bíró Ferenc, Szilágyi Zsolt és Ilie Bolojan azt reméli, hogy a helyhatósági választások után együttes erővel fejleszthetik a térséget.

Tóth Ádám

Hegyközcsatár község polgáraitól azt kéri Szilágyi Zsolt, az EMNP megyeitanácselnök-jelöltje és Ilie Bolojan, a nemzeti liberálisok tanácselnök-jelöltje, hogy támogassák Bíró Ferencet, az EMNP polgármesterjelöltjét. „Ahogy fejlesztettük Nagyváradot az elmúlt években, úgy akarjuk fejleszteni a megyét is a következő években. Ha Bíró Ferenc nyeri a hegyközcsatári polgármester-választást, együtt fogunk dolgozni, és partneri kapcsolatban fogjuk fejleszteni a községet” – mondta Bolojan, aki Szilágyi Zsolt és Bíró Ferenc társaságában látogatott el a Hegyközbe.

A Sitervölgyön és Hegyközcsatárban tartott szabadtéri fórumokon a jelöltek elmondták: nem tesznek hangzatos ígéreteket, de amit megígérnek, azt megvalósítják. Bolojan megyei vezetőként újjászervezné a megye közúti szállítási rendszerét, úgy, hogy a megye legeldugottabb helyéről is könnyebb legyen a beutazás Nagyváradra. Tervei között szerepel, hogy a nagyállomás előtti forgalmat a föld alá tereljék, és a megyeszékhely vasúti pályaudvara előtti téren buszpályaudvart hozzanak létre. Ide érkezne a megye összes autóbuszjárata, ahol olyan közlekedési csomópont alakulna ki, amely könnyen megközelíthető lenne a régió minden pontjáról. A megyei autóbuszbérlet pedig egy nem túl magas felárral a város minden közlekedési eszközére érvényes lenne. A vidéki járatokat ugyanakkor sűrűbbé kell tenni, akár úgy, hogy a nagy buszokat kisebbekkel helyettesítik.

Szilágyival közösen a kistermelők felkarolását is elsőrangú célnak nevezték. Szerintük a megyében megtermelt zöldséget nyugodtan lehetne a nagyáruházakban értékesíteni, ezeket az üzletláncokat érdekeltté lehet tenni a helyi termékek forgalmazásában. Úgy vélik, a román–magyar kapcsolatokat a tisztelet és a kölcsönös megbecsülés kell jellemezze. „Az idősek gondjaira fokozottan oda kell figyelnünk, az én édesanyám is egyedül él ötven kilométerre a várostól” – mondta a nagyváradi elöljáró. „Folytatni kell a városban megkezdett fejlesztéseket a megyében is, ha Bíró Ferenc lesz a polgármester, együtt fogjuk fejleszteni Csatárt is” – fűzte hozzá.

Bíró Ferenc arról beszélt, hogy minden községbeli lakos polgármestere kíván lenni, oda fog figyelni gondjaikra, bárhol is lakjanak. Szilágyi Zsolt pedig elismerését fejezte ki a Nagyváradon az utóbbi években megvalósított fejlesztéseket illetően. Mint mondta, „amikor huszonnégy évvel ezelőtt, parlamenti képviselőként először találkoztam Ilie Bolojannal, a bemutatkozása után egyből három fontos élesdi projekthez kért támogatást. Később, már nagyváradi polgármesterként az uniós támogatású fejlesztések élén állt, örülök, hogy olyan partnerséget sikerült megvalósítani vele, amely az egész megyére kiterjeszthető. Ami Bíró Ferencet illeti, a csatáriak jól ismerik, traktort vezet, munkagépekkel dolgozik, ügyes gazdaember, ügyes műszaki szakember, jó szervező, polgármesterként jó gazdája lesz a rábízott dolgoknak”.

Szilágyi külön kiemelte a kistérségi vágóhidak létesítésének fontosságát, valamint azt, hogy a megyei zöldségtermelőknek olyan gyűjtőpontokat kell létesíteni, amelyek képesek átvenni, átcsomagolni a terményeket, majd pedig az értékesítésben is segítenek. Ennek logisztikai megszervezésében nagy szerepet tölthet be a megyei tanács és a polgármester. Ha a partnerség itt is létrejön, szerinte ez a térség is úgy fog fejlődni, mint az elmúlt időszakban Nagyvárad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában