Beruházás

2020.09.24. 16:38

Decemberre elkészül a nőgyógyászat felújított szárnya

Lassan, de biztosan leválik egymásról a nagyváradi szülészet és nőgyógyászat régi és új épülete. A tulajdonjogi vitát képező régi épületből a nőgyógyászatot hamarosan átköltöztetik az egykori zsidó kórház mellett álló újabb épület felújított részébe.

Fotó: Alexandru Nițescu

Pap István

Tizenöt millió lejes összköltségvetésű uniós pályázatból újítják fel a nagyváradi szülészet-nőgyógyászat új épületének egyik szárnyát, ahol a legmodernebb felszereltségű nőgyógyászatosztályt építenek ki. Emellett egy külön projekt keretében 1,2 millió euró értékben szerzik be a különböző gyógyászati eszközöket. Mindezt a beruházás helyszínén, a nagyváradi szülészet-nőgyógyászat épületénél mondta el a sajtó képviselőinek dr. Gheorghe Carp, a Bihar Megyei Klinikai Kórház igazgatója. Az épületszárny felújítási és átépítési munkálatai tavaly kezdődtek el, és ennek keretében három műtőből álló blokkot építettek meg. A műtők közül kettő teljesen fel van szerelve, a harmadik pedig a kisebb beavatkozásoknak lesz fenntartva. Épült továbbá egy tíz ágyas intenzív osztály, amelyet közvetlenül a műtők mellett alakítottak ki, az első emeleten pedig a harminc helyes befogadó képességű nőgyógyászatosztály kapott helyet; itt két, illetve három ágyas kórtermek vannak, mindegyik saját mellékhelyiséggel rendelkezik. A beruházás során egy külső liftet is építettek az épülethez, ami kizárólag a műtőt és a nőgyógyászat osztályt szolgálja majd ki. A tizenöt millió lejes beruházásból 900 ezer lejt a nagyváradi önkormányzat, 8 millió lejt az egészségügyi minisztérium biztosított. Maga a kórház egyelőre 124 ezer lejt adott hozzá költségekhez, de további 6.120.000 lejjel fog még hozzájárulni a beruházáshoz. A munkálatok utolsó szakaszában végzik el az épület külső hőszigetelését. A munkálatokkal november végére elkészülnek, ezt követően teljesen felszabadul a régi épület.

Dr. Gheorghe Carp végigvezette az újságírókat az építkezések helyszínén, és már látszott az is, hogy a régi épületet az újjal összekötő folyosó ajtaja le van zárva. Az 1,2 millió eurós eszközbeszerzési projekt keretében többek között defibrillátort, elektromos ágyat, teljesen felszerelt altatóberendezést, laparaszkópiás diagnosztikai berendezést vásároltak, illetve beszereztek egy mozgóképközvetítő rendszert is. Ennek segítségével távolról lehet majd figyelni a műtéteket, ami az oktatásban játszik majd fontos szerepet.

Régi épület

Kérdésünkre válaszolva Gheorghe Carp elmondta, hogy a régi kórházépületben a nőgyógyászat működik, ennek az épületnek a tulajdonjoga körül évek óta jogi vita van a helyi önkormányzat és a helyi zsidó közösség között. Ha az egykori zsidó kórházként ismert épületet a zsidó közösség kapja meg, akkor azt csinálnak vele, amit akarnak, ha a város tulajdonában marad, akkor a polgármesteri hivatal fog dönteni arról, hogy mit kezdjen vele, de Carp megítélése szerint nem érdemes pénzt költeni egy régi épület modernizálására. „Egy éven belül ez a kérdés is megoldódik, de ha nekünk sikerül átköltözni egy épületbe, és mindent egy helyszínre tudunk behozni két ingatlanból, akkor az minden szempontból a legjobb megoldás, a régi épület ugyanis az egyetlen egészségügyi törvény előírásainak sem felel már meg” – fogalmazott Carp.

Borítókép: korszerű műszerek segítik majd az orvosok munkáját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában