Érkeserű

2020.09.12. 13:23

A romák lakta falurészen is aszfaltozni fognak Érkeserűben

„Szinte minden utcára aszfaltréteg került a Kiskereki községhez tartozó falvakban. Lakóházak nélküli apró sikátorok, összekötő szakaszok várnak még útburkolatra, de azokra is sor kerül a közeljövőben” – tájékoztatta portálunkat Szabó Zoltán alpolgármester (képünkön). Azért írhattuk fentebb joggal, hogy finisébe érkezett az aszfaltozás, mert ez egyrészt igaz, másrészt viszont mégsem. Ugyanis a belterületnek minősített utcák rendben vannak, csakhogy az érkeserűi romák lakta falurész, az úgynevezett Répás-sziget nem minősül annak, ezért nem nyílt mód a pályázati úton történő aszfaltterítésre. Legalábbis mindeddig nem. Szabó Zoltán most örömmel újságolta, hogy a közeljövőben átminősítik az említett határrészt belterületté, így már a jövő évben esedékes pályázati kiírásra is rástartolhatnak.

Régen a falú túlsó szegletén, a Pernyéssel szemben, a mai napig Cigányföldként emlegetett területen laktak a romák, csakhogy a téeszesítés idején a szántónak is használható jó minőségű földterületről átköltöztették őket a mostanság otthonokul szolgáló legelőre, ami mezőgazdasági szempontból jóval értéktelenebb. A múlt század ötvenes éveiben öt-hat család lakta a területet, később utca alakult ki. Szabó Zoltán 2004–2008 között polgármestere volt a községnek, és emlékezete szerint akkorra már 33 családot tartottak nyilván. Mostanra hatvanra nőt a házak száma. Ez a növekedés a lakosság számarányában is tetten érhető, Érkeserű népességének közel 35 százalékát teszik ki a romák, ami 350 személyt jelent. A kezdeti egy utca mára már háromra nőtte ki magát a telepen. A vízhálózatot kivezették hozzájuk, villanyáram is van már a kolónián. A bekötőutat folyamatosan igyekeztek rendben tartani, többszöri kavicsszórással tették járhatóvá. Ahhoz, hogy rácsatlakozzanak szabványminőségű burkolattal a főútra, illetve, hogy a telep belső utcáit is leaszfaltozzák, 1,2 kilométer útépítésre van szükség. Mindez megközelítőleg 400 ezer euróba kerülne – vélekedett Szabó Zoltán. Egyúttal azt is megemlítette az alpolgármester, hogy hasonló adminisztrációs okok miatt nem sikerült mindeddig leaszfaltozniuk Kiskerekiben a temetőkápolnához vezető utat. A szóban forgó területet átminősítésével azt is orvosolni fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában