fotókiállítás

2020.08.03. 17:16

Naiv festőművészeti kiállítás a zsinagógában

Évszakok címmel nyílt meg csütörtök délután a nagyváradi neológ zsinagógában az a naiv művészeti kiállítás, amelyen Gheorghe Ciobanu alkotásait lehet megtekinteni.

A közel hatvan festményből álló tárlat a négy évszak kronológiája szerint épül fel, a vásznakról a vidéki idill köszön vissza. Gheorghe Ciobanu a Iasi megyei Balţaţi községben született 1944-ben, az alkotás lételeme, a festészetet nem iskolában sajátította el, hanem autodidakta módon. „Isten annyi szépséget helyezett bele ebbe a világba az ember örömére, hogy nem is kellene annyi szomorú, aggodalmas és rossz embernek léteznie” – vallja az alkotó, akinek elmondása szerint egy-egy festmény befejezése hatalmas boldogsággal tölti el.

Ahogy a legtöbb naiv festőművész, Gheorghe Ciobanu alkotásaiban is ott rejlenek a gyermekkori élmények. „Ion Creangă világa köszön vissza Gheorghe Ciobanu festményeiről, amelyeken egy elsődleges boldogság fedezhető fel. Az életteli szeretet jelenik meg tájaiban, amelyet állandó jelleggel farkasok fenyegetnek – jegyezte meg Ramona Novicov műkritikus a kiállításmegnyitó alkalmával. A kiállítás augusztus 30-ig várja a látogatókat, a bemutatott alkotásokat meg is lehet vásárolni.

A tárlat előfutára az októberben megrendezendő VII. Országos Naiv Művészeti Fesztiválnak. Szervezési partnerek: A Népi Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Bihar Megyei Központja, Körösvidéki Múzeum, Bihar Megyei Tanács, Familia folyóirat, Nagyváradi Közösségi Alapítvány, Cinema Palace, TVR Jászvásár, Nagyváradi Művészeti Líceum, Iosif Vulcan Főgimnázium, Roman Ciorogariu Püspök Ortodox Líceum, Onisifor Ghibu Elméleti Líceum és Bihar megyei Tanfelügyelőség.

Borítókép: Gheorghe Ciobanu alkotása

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában