Új vezető

2020.08.27. 07:51

Megfiatalodott a Tibor Ernő Galéria alkotóközössége

Csathó Töhötöm Csongor Károly személyében új művészeti vezetője van a nagyváradi Tibor Ernő Galériának. Az eddigi vezető, Gavrucza Tibor tiszteletbeli elnöke lett az egyesületnek.

Ciucur Losonczi Antonius

A képtár fennállásának 30. évfordulóját készültek megünnepelni, aztán, mint az idén a koronavírus-járvány miatt oly sok minden, ez is halasztódott – idézte fel a történteket lapunknak Gavrucza Tibor képzőművész. Közben egy, a civil szervezeteket érintő törvénymódosítás miatt újra be kellett jegyeztetni a bíróságon az egyesületként is működő Tibor Ernő Galériát. „Amikor ez kiderült, úgy gondoltam: itt az ideje a váltásnak, úgyis fiatalítani kellene” – magyarázta. Rögtön Csathó Töhötöm jutott az eszébe, az a fiatal, főiskolát végzett képzőművész, aki már egy ideje lelkes tagja a TEG csapatának. Elő kellett szedni a régi alapító okiratot is, abban pedig szerepelt Matos Ferenc apátkanonok neve, aki annak idején jelezte: nagyon szívesen a galéria rendelkezésére bocsátja használatra a Kanonok soron levő szenespincét. Az atya a dokumentumban úgy van feltüntetve, mint tiszteletbeli elnök. Mikor ezt elolvasta, Gavrucza Tibor már tudta: ez lesz a jó megoldás most is, vagyis hogy „én átülök a kényelmes tiszteletbeli elnöki székbe”, Csathó Töhötöm pedig legyen a művészeti vezető. Amúgy is kulturális területen dolgozik főállásban, hiszen a Pásztor Sándor vezette megyei tanács által fenntartott Bihar Megyei Kulturális, Népművészeti és Hagyományőrző Központ a munkahelye. A tervei közt szerepelt, és már gyarapította is új, fiatal képzőművészekkel a galéria tagságát, így nemcsak az új vezetője kora miatt, hanem ezáltal is megfiatalodott egy kicsit a képtár közössége. Mint hajdanán a kezdetekkor, most is önkéntes munkával kitakarították a pincét, ezúttal Csathó Töhötömnek és az új tagoknak a közreműködésével is, így a szűk körben, a járványügyi óvintézkedések betartásával megszervezett évfordulós ünnepség már megújult környezetben zajlott a múlt héten.

Felelevenítve a kezdeti korszakot, Gavrucza Tibor megjegyezte: az alapításnál ő nem volt jelen, neki később szólt Széll Katalin képzőművész, a galéria krónikása, hogy nincs-e kedve csatlakozni? Örömmel mondott igent, mert így rákényszerült arra, hogy alkosson, ne lustuljon el. A tizedik évfordulón 42 tagja volt a galériának, jelenleg körülbelül húszegynéhányan vannak. Az utóbbi időben egy kicsit gyarapodtak is, bár fájdalmas vesztességek is érték őket, hiszen örökre elment közülük Mónus Teréz és Mátza Gyula. Trifán László különösen nagy űrt hagyott maga után, mivel egyfajta mindenes volt, muzsikus és krónikás is, plakáttervező.

Abból a szempontból szerencsés helyzetben van a TEG, hogy a működtetéssel járó adminisztratív problémák nem terhelik a tagságot, hiszen Gavrucza Tibor elmondása szerint a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség nem kér bérleti díjat, a rezsiköltségeket pedig az RMDSZ állja. Az évek folyamán a tagok nyári alkotótáborokban vettek részt, például Micskén és Kismarján, alkotásokat hagytak Kisszántón, Tenkén, különböző idősotthonokban, próbáltak tehát jótékonykodni is, amikor tudtak. Bár ő nem képzőművész, feltétlenül említésre méltó Nagy Magda könyvelő neve, aki évek óta ingyen és bérmentve végzi ezt a munkát – hangsúlyozta.

A folytatás forgatókönyve viszont egy kicsit bizonytalanabb, hiszen az ismert okok miatt nem lehet úgy közösségben lenni, illetve olyan rendszeresen találkozni, mint régen. Megjegyzendő: noha Csathó Töhötöm személyében új művészeti vezetője lett a galériának, a csapat összeállítása nem változott, a tagok, ha úgy tetszik, Nagyvárad magyar képzőművészeti közösségét alkotják, kezdve az alapításnál ott levő Bányai-Szabados Katalinnal és Rob Ibolyával, és folytatva az újoncokkal.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában