Nyári Esték

2020.07.07. 12:56

Szabadtéri koncert a nagyváradi várban

A Nagyvárad Táncegyüttes zenekara koncertezett vasárnap este a várbeli nyári színházban. A rendezvény része volt a Szigligeti Nyári Esték sorozatnak.

A járványügyi óvintézkedéseket betartva szervezték meg a Nagyvárad Táncegyüttes zenekarának vasárnap esti koncertjét. Ezen az előző évek táncszínházi produkcióinak zenei anyagából kaphatott válogatást a közönség, amely immár személyesen is részt vehetett az előadáson. Az est első felében olyan kortárs darabok zenei világát idézték fel, mint a Györfi Csaba rendezte Barbárok és Idegenek, illetve a Dimény Levente rendezte Ütközések című táncszínházi alkotások. E darabok esetében különösen igaz, hogy tánc és zene együtt egy egészet alkotnak, így akár valamiféle hiányérzet is felmerülhetett, főleg azokban a nézőkben, akik az említett produkciókat korábban teljes egészében látták.

Ez, és a járványügyi óvintézkedésekből adódó rendkívüli körülmények okozta enyhe feszültség a koncert második felére azonban már el is illant: a népzene, illetve a népzenei feldolgozások már egészen más hangulatot teremtettek. Zenei részek hangzottak el a Bartók Amerikában, a Betyárvilág, a Kata történet (rendező: László Csaba), a Népek tengere (Sánta Gergő), a Szerelemkert (Orza Călin) produkciókból, többek között szatmári, kalotaszegi, bukovinai népzenét és népdalt, illetve ezeknek átdolgozásait hallhatta a közönség. A sötétedésbe nyúló koncertet a közönség hosszas tapssal hálálta meg.

Az est során felléptek: Bartalis Botond – cimbalom, nagybőgő; Bulzan Marius – ütőhangszerek m. v.; Dallos Levente – hegedű; Dezső Attila – hegedű m. v.; Fleisz Richárd – harsona, ütőhangszerek; Rácz Lajos – ének; Szakács Kristóf – nagybőgő, harmnika m. v.; Szerefi Ilona – ének; Székely Boglárka – hegedű m. v.; Székely István – klarinét, szoprán szaxofon, basszusklarinét; Szukits Éva – brácsa; Veres Lóránt – nagybőgő m. v.

Borítókép: népes közönség előtt koncertezett a Nagyvárad Táncegyüttes zenekara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában