15 millió búzaszem

2020.07.13. 08:20

Partium-szerte elindult a gyűjtés a Magyar Kenyere program részére

A Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület valamint a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Bihar megyei szervezetének felhívása.

Fotó: Illusztráció

A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében Magyarországról és a környező országok magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát a gazdálkodók. Ezt lisztté őrölve a Kárpát-medencében hátrányos helyzetben élő magyar gyermekek, családok ellátására ajánlják fel a szervezők.

A Magyar Örökség Díjas program szervezését és lebonyolítását immár több éve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány végzi.

„Mi ugyanis sokan egy kenyér, egy test vagyunk, mivel mindnyájan egy kenyérből részesülünk” – áll Pál apostolnak a Korintusbeliekhez írt levelében. Amint a keresztények Krisztusban, mint kenyérben egyesülnek egy testté, úgy válunk mi, magyarok egységgé a Magyarok Kenyerében.

A Magyarok Kenyere-programban először van egységes, regionális Szatmár, Bihar, Szilágy és Máramaros megyéket érintő partiumi gyűjtés.

Az Összetartozás évében a rendezvény üzenete az összefogás és a magyarok közötti szolidaritás fontosságának hangsúlyozása. A tavalyi esztendő mind a felajánlott búza (közel 800 tonna), mind a szétosztott liszt (472 tonna), mind az adományozók számában (több mint 5700 felajánló) rekordot hozott, ami jelzi a magyar gazdálkodók elkötelezettségét és egységét. Az adományozással mintegy 80 ezer gyermek kapott élelmet és részesült a gondoskodás, összetartozás érzéséből, mondta dr. Nagy Miklós, az RMGE megyei elnöke, aki megemlítette, hogy nagyon jó munkát végeznek a szervezetek falugazdászai is az ügy érdekében, többek között velük közösen lett kijelölve a Bihar megyei gyűjtőpontok helyszíne is.

„Valljuk, hogy a világ magyarsága a közmondás szavaival élve »egy kenyéren van«, amely – a 15 millió magyart szimbolizálva – 15 millió búzaszemből áll össze a nemzet testévé, és amelynek kovásza az összetartozás. Minden jószándékú honfitársunk segítségét várjuk és köszönjük, hiszen ennek nyomán írhatjuk tovább együtt a Magyarok Kenyerének, ennek a valódi, és a maga nemében egyedülálló Kárpát-medencei sikertörténetnek a lapjait” – áll a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.

Gyűjtőpontok Bihar megyében

Antal József – Székelyhíd, Érolaszi, Csokaly és Nagykágya, telefon: 0762-386-609, bármelyik nap lehet hívni; Csorba Attila – Érkeserű, Ķiskereki és Asszonyvására, telefon: 0744-299-344, szerdán lehet hívni, egész nap; Tirpe Bogdan – Szalárd, Szentimre és Jákóhodos, telefon: 0740-344-288, minden nap lehet hívni; Érköbölkút – Gődér Imre, telefon: 0785-391-121; Hegyközszentmiklós – Kaszoni Sándor, telefon: 0785-070-467; Bihardiószeg – Várdai József, telefon: 0728-057-638. A Sebes-Körös menti búzabegyűjtő helyek: Mezőtelki – Géczi János és Hevesi Gyula; Pósalaka – Pál Anita; Örvénd és Pusztaújlak – Bucsás Sándor falugazdász; további információk a 0742-699-042 telefonszámon.

Amennyiben bővül a felvevőhelyek listája, azt a sajtón keresztül közölni fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában