Beruházás

2020.07.15. 09:10

Megtervezték Várad legfontosabb közúti csomópontját

A Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) elfogadta a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út részét képező, Várad és az Észak-erdélyi autópálya közötti tizenkilenc kilométernyi útszakasz végleges tervét. A projekt keretében megépül majd Nagyvárad legnagyobb közúti csomópontja, jelentette be Ilie Bolojan polgármester.

Fotó: A szerző felvétele

Pap István

Már régóta tervezik a Nagyvárad–Arad gyorsforgalmi út építését, mely az Európát észak-déli irányban átszelő Transcarpatia út része lesz majd. Ehhez a projekthez kapcsolódik a nagyváradi önkormányzat által már szintén évek óta kidolgozott elképzelés arról, hogy megépíttetnének egy tizenkilenc kilométeres összekötő utat a gyorsforgalmi út és az észak-erdélyi autópálya között. Évekig mindkét projekt a fiókokban porosodott, de úgy tűnik, most ismét aktuálissá váltak, ez derült ki legalábbis Ilie Bolojannak, Nagyvárad polgármesterének a szavaiból, aki tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette: a Közúti Infrastruktúrát Kezelő Országos Vállalat (CNAIR) a múlt héten elfogadta a gyorsforgalmi út nagyváradi összekötő szakaszának a végleges tervét. Ilie Bolojan kifejtette, hogy a leendő Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi utat az észak-erdélyi autópályával összekötő, tizenkilenc kilométer hosszú, négysávos út tenderét már kiírták és még ebben a hónapban győztest hirdetnek. A munkálatokat még idén elkezdhetik, és két év alatt befejezhetik. Megítélése szerint a váradi szakasz körülbelül egy évvel hamarabb fog elkészülni magánál a gyorsforgalmi útnál. A gyorsforgalmi megépítése mintegy 500 millió euróba fog kerülni, ebből a nagyváradi közel húsz kilométeres szegmens körülbelül 170 millió eurót emészt majd fel, mert itt egy új hidat kell építeni a Sebes-Körös fölött, továbbá viaduktokat, felüljárókat és egy közúti csomópontot is ki kell majd alakítani.

A polgármester felvázolta, hogy a nagyváradi szakasz a város déli körgyűrűjéből indul majd ki, és az épülő autósztrádánál fog véget érni. Erre az útszakaszra több ponton lehet majd ráhajtani, például a Borsi útról, a Biharpüspökiben most elkészült új gyorsforgalmi útról, valamint Palota és Szentandrás irányából is. A váradi útszakasz Nagyvárad és Szentandrás között, Észak-Őssi lakónegyed magasságában, a vasúti sínektől mintegy egy kilométernyire nyugatra fog becsatlakozni a gyorsforgalmi útba. Ezen a helyen egy nagy közúti csomópont épül majd, amely egybegyűjti az összes becsatlakozó utat, ezzel biztosítja majd a közúti összeköttetést minden irányba, vagyis az autósztráda, az aradi gyorsforgalmi út, Nagyvárad és Kolozsvár, továbbá a környező falvak felé is. „Amikor elkészül, ez lesz Nagyvárad legnagyobb közúti csomópontja” – jelentette ki Bolojan. A polgármester elmondta, hogy a megvalósítás következő etapjaként Nagyvárad és a környező települések önkormányzatai „blokkolják” a nyomvonal telkeit, azaz ezekre a területsávokra nem adnak ki több építkezési engedélyt, továbbá Szentandrás és Palota között bontásokra is szükség lesz. Ugyanakkor Nagyvárad és Arad önkormányzatai újra elkészítik a gyorsforgalmi út hatástanulmányát, és egyezményt kötnek a CNAIR-ral az új út megvalósításának részleteiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában