Határrendészet

2020.07.29. 13:54

Csökkenő határforgalom, növekvő illegális migráció

Az idei év első hat hónapjában felére csökkent a romániai határforgalom, de 144 százalékkal nőtt az illegális határátlépések aránya 2019 hasonló időszakához viszonyítva, írja összegzésében a Román Határrendészet.

A határrendészet saját tevékenységét elemezve megállapítja, hogy 2020. január-június időszakban mintegy 15 millió ember lépte át a román határt, közülük 7,2 millió személy belépett az országba, 7,8 millió utazó pedig kilépett Romániából. A román határt átlépők közül 12,5 millió ember az Európai Unió állampolgára volt. „Összehasonlítva a 2019. év hasonló időszakának adataival, amikor 30 millió határátlépő személyt regisztráltak, ez ötven százalékos csökkenés” – áll a határrendészet jelentésében. Az adatokból kiviláglik, hogy főként márciustól, a szükségállapot bevezetésétől kezdve csappant meg az utasforgalom, amely áprilisban érte el a legalacsonyabb szintet.

A drasztikus forgalomcsökkenést jó érzékeltetik a hónapokra lebontott adatok: míg januárban ötmillió és februárban négymillió ember ember lépte át a román határt, addig márciusban már csak 2,3 millió, áprilisban pedig 592 ezer ember jelentkezett valamelyik romániai határátkelőnél. A mélypont után lassú növekedés kezdődött: májusban 997 ezer, júniusban pedig 1,9 millió ember jelentkezett ki- vagy belépésre. A román-magyar határszakasz volt messze a legforgalmasabb a vizsgált időszakban: az ezen a szakaszon létesített határátkelőkön ugyanis az év első hat hónapjában 6,1 millió ember fordult meg. Ezt követik nagy különbséggel a román-moldáv és a román-bolgár határszakaszok, mindkét szakaszon egyformán 1,8 milliós volt a határforgalom az idei év első hat hónapjában. A reptereken 3,6 millió határátlépőt regisztráltak.

Bűncselekmények

A vizsgált időszakban összesen 7.739 törvénytelenséget lepleztek le a határrendészek, ezek közül 3.547 bűncselekmény és 4.192 szabálysértés volt. A leggyakoribb bűncselekmények az illegális migráció, az orvvadászat, az okirat-hamisítás és a csempészet kategóriájába tartoztak. Az összes felfedett bűncselekmény huszonegy százalékát a román-moldáv határon leplezték le.

A jelentés kiemeli, hogy a világjárvány miatt a határokon is bevezetett szigorítások miatt drasztikusan csökkent a határforgalom, ennek közvetlen következményeképpen pedig csökkent a bűncselekmények száma is, ennek ellenére a tavalyi év hasonló időszakához képest jelentősen, 34,7 százalékkal megnőtt a román-magyar határon megállapított bűncselekmények száma, míg a Szerbiával közös határon 19,1 százalékkal több bűncselekményt lepleztek le az idén, mint a tavalyi év első hat hónapjában.

Illegális határátlépés

A határrendészet összesítéséből magyarázatot is kapunk a fenti ellentmondásra: az idei év első hat hónapjában 144 százalékkal nőtt az illegális határátlépések aránya a tavalyi év hasonló időszakához képest. A határrendészek az év első hat hónapjában 2.912 külföldi állampolgárt kapcsoltak le, akik törvénytelenül akartak átjutni a határon, közülük 1.491 személy be akart jönni az országba, 1.421 személy pedig ki akart lépni Romániából. Az esetek 87 százalékában a zöldhatáron akartak átjutni az emberek. Az illegális határátkelők többsége szervezetten próbálkozott, összesen 480 ilyen szervezett csoportot, továbbá 114 embercsempészt és 119 migránsokat vezető, segítő személyt kapcsoltak le a határrendészek.

A jelentés megemlíti, hogy az illegális migráció növekedése miatt 2016 október végétől szigorították a határellenőrzést, melynek eredményeképpen a idei év első hat hónapjában sikerült megakadályozni 10.400 afrikai és ázsiai származású illegális bevándorlónak a Romániába való bejutását. A román határon illegálisan ki- vagy belépni szándékozó migránsok főként Szíriából, Afganisztánból, Marokkóból, Irakból, Algériából, Egyiptomból, Törökországból, Tunéziából és Indiából származtak, áll a jelentésben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában