,,Kincskeresés"

2020.06.30. 10:00

Indulhat a könyvvadászat a Könyves Kincsesbányában!

A Könyvmentők Egyesülete immár új helyszínen várja az olvasni vágyókat, és hamarosan webáruházat is indítanak, hogy a ,,kutakodás” könnyebb legyen. A részletekről Bota Krisztina egyesületi elnök számolt be.

Törő Enikő

A Könyvmentők Egyesülete a szükségállapot és a veszélyhelyzet idején sem maradt tétlenül, ugyanis elindították a Maradj otthon és olvass!-programot, mely szeptemberig tart. A program lényege, hogy telefonon vagy online jelentkezzen az olvasni vágyó, adjon meg egy témakört, kategóriát, hogy mit szeretne olvasni, majd várja, hogy az ajtója elé tegyenek öt könyvet. Amikor kiolvasta azokat, csak jelezni kell és már érkezik is helyette újabb öt könyv.

Időközben pedig új helyszínen nyílt meg a régebben a Teleki (Primăriei) utcán működő Könyves Kincsesbánya, melyet ezentúl a Szacsvay (Cuza Voda) utca 27. szám alatt találhatnak meg. A könyvek elvitele ezentúl is adományalapú, azonban kérésre meghatároztak egy irányárat is, mely könyvenként minimum 3 lej, illetve ennek többszörösei, de nem több, mint 30 lej. Mint elmondták, erre azért van szükség, mert sokszor nem tudják, mennyit ,,illik” adományozni, a terv pedig az, hogy a polcokon is feltüntessék az irányárat. Hozzátették, ez csak javaslatértékű, tehát mindenki annyit adományoz, amennyit tud és szeretne. Az egyesület tulajdonában jelenleg 15–20 ezer könyv van, a legtöbb magyar nyelvű.

Hamarosan kész lesz online platformjuk ki, melyet várhatón július 10-én már használni is lehet. Ez egy webáruház lesz, ahol a könyveket olcsón meg lehet vásárolni; az ár könyvenként 3 lej, illetve a többszöröse lesz, de egyik sem lesz drágább 30 lejnél. Mint az egyesület vezetői lapunknak elmondták, szükség van egy kis bevételre is a fenntartás miatt. A városon belüli kiszállítást megpróbálják ingyen megoldani, illetve a vásárló el is mehet a már összekészített könyvekért, városon kívülre pedig a Román Postával juttatják el a kincseket. Egyébként a Lokál kávézóban még mindig működik a BookIsland, ahol a könyvcsere 2:1 arányban működik, tehát az olvasó két könyvért cserébe egyet hazavihet. A kínálatot kéthetente frissítik.

Az egyesület vezetői egy ajándékutalvány-rendszert is bevezettek, melynek lényege, hogy az ajándékozó 50 lejt fizet be, azonban az ajándékozott 100 lej értékű könyvet vihet el, mert ,,olvasni jó” – hangzott el a mottó.

Tervek

Folytatni szeretnék az Olvass a parkban!-programot, melynek lényege, hogy Nagyvárad parkjaiban ,,elhagynak” könyveket és remélik, hogy gazdára találnak azok. Mindig előre megnézik, hogy milyen időjárás lesz a következő napokban, s amennyiben kedvező, könyveket helyeznek el a padokon. A projekt első részében 2000 könyvet ,,szórtak szét” a parkokban, és szabadtéri könyvespolcok elhelyezését is tervezik, erről még tárgyalások folynak a városvezetéssel.

A könyvmentőkkel személyesen is lehet találkozni a július 5-én megszervezendő Jótékonysági vásár Noelért elnevezésű rendezvényen, illetve szeptemberben a SMAll Time Fesztiválon.

Kincsesbánya

A Szacsvay utcai Könyves Kincsesbánya immár látogatható vált, a heti nyitvatartási programot az egyesület vezetői a Könyvmentő Egyesület Facebook-oldalán közlik. Ezen a héten keddtől szombatig 15–20 óra között várják az olvasókat. A bejáratnál kézfertőtlenítő, egyszer használatos maszk és kesztyű található. A mosdót már teljesen felújították, illetve folyamatban van egy baba-mama sarok létrehozása, hogy az anyukák nyugodtan tudjanak pelenkázni (megpróbálnak pelenkát is biztosítani), etetni, illetve ahol a gyermeket ott lehet hagyni, amíg könyveket keresgélnek a szülők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában