Incidens

2020.05.20. 12:00

„Ellopják az identitásunkat!” – lázadás a lázmérés ellen

A nagypiacon jártunk, ahol amellett, hogy rengeteg olyan vásárlót láttunk, aki nem, vagy nem megfelelően viselte a védőmaszkot, egy különös incidensnek is a szemtanúi lehettünk.

Pikó Stefánia

A jelenlegi veszélyhelyzetben az egyik legfontosabb, a civilek számára elsődleges előírás a védőmaszk viselése zárt helyeken, tehát például üzletekben vagy tömegközlekedési eszközökön, de még a piacok is ide tartoznak, azok zárt terei.

A Nagyváradi Közterület-Fenntartó Vállalat (ADP) személyzetet helyezett ki a város piacainak bejárataihoz, hogy mérjék meg a belépni vágyók testhőmérsékletét, hőemelkedés esetén pedig nem engedik be az illetőt. Minden irányból hallani lehet azonban, hogy ezek a mérőeszközök nem épp a legmegbízhatóbbak, ugyanis nagyon furcsa számokat mutatnak, olyan alacsony hőmérsékleteket, amelyekkel nem, hogy piacra menni, de még mozdulni sem igazán lehetne. Ottjártunkkor a nagypiac bejáratánál nem tapasztaltunk ilyen esetet, a piacon belül viszont aggasztó kép tárult elénk. Mindamellett, hogy annak területén rendőrtisztek sétálgattak fel-alá, nagyon sok vásárló, illetve eladó nem viselte a maszkot az arcán, csupán az állán összegyűrve, de ha esetleg viselte, az orra alá tolta azt, ami nagyjából a nullával egyenlő védekezés. A zárt térben a tömeg csak nagyon kis százaléka viselte megfelelően a védőmaszkot. Az eladók közül egyesek a kesztyűt ugyanúgy használták a pénz és az áru kezeléséhez is, tehát ily módon teljesen fölöslegesen hordják. Olyan eladó is volt, aki az állára lehúzott maszkkal, cigarettázás közben szolgálta ki vevőit. A rendőrtiszteket nem láttuk interakcióba lépni a vásárlókkal, eladókkal, sem a zárt területre bemenni, csak kint figyeltek. A piac külső részén lazán beszélgető emberek, ha épp mellettük haladtak el a rendőrök, egyből felhúzták a maszkokat az állukról.

A piac jó találkahely, sokan beszélgettek vidáman a „placcon”, két idős úr pedig még sörözgetni is leállt egy félreeső helyen. A palacsintaárusok, pékségek is megnyitottak a nagypiacon, az egyik ilyen helyen szintén azt láthattuk, hogy az ételt kínáló alkalmazott csak „mutatóban”, az állán viseli a maszkot palacsintasütés közben.

Adatlopás

A piacról távozóban a bejáratnál egy különös incidensnek lehettünk tanúi. Egy idős asszony torkaszakadtából kezdett el üvöltözni azzal a fiatal nővel, aki a bejáratnál a testhőt mérte, mögötte pedig egy öregúr vehemensen bólogatott. „Ellopják az iratainkat!” – rágalmazta az idős asszony a közterület-fenntartó vállalat alkalmazottját. A kérdésre, hogy milyen iratokat, a munkáját végző nő azt a választ kapta, hogy „Az összeset!”. Bővebben kifejtette gondolatát, úgyhogy hamar kiderült, mire is gondol pontosan. Elsősorban azt hangoztatta, hogy a testhőmérséklet mérése illegális, nem áll jogában valakinek, aki nem orvos, egyébként pedig meggyőződése, hogy a lázmérő eszközök által valójában információkat szereznek rólunk. Azt, hogy hogyan tudnának iratokat, adatokat lopni ily módon, már nem tudta megmagyarázni. „Ellopják az identitásunkat!” – kiáltozott tovább az asszony, mire az ADP alkalmazottja csak annyit tudott mondani, hogy tegyen panaszt a vállalatnál, ő csak a munkáját végzi. A háborgó asszony közölte, már panaszt is tett a rendőröknek, akik a piacon felügyelnek, és bizony panaszt fog tenni a vállalatnál is. Az „intermezzo” közben egy adott pillanatban komolyan aggódni lehetett az alkalmazott biztonságáért, a felháborodott nő ugyanis sebesen közeledni kezdett feléje. Fizikai összetűzésre végül nem került sor, többen is az alkalmazott védelmére keltek, de az idős asszonynak szintén akadtak pártolói. Miután utóbbi kiabálva odébbállt, a helyszínen ketten-hárman, valamelyest szelídebben, egymás közt beszéltek arról, hogy az idős nőnek igaza van, a testhőmérés illegális, sérti a személyi jogainkat, és adatokat lopnak.

Újabb, igazán friss futurisztikus összeesküvés-elmélettel bővült tehát a a koronavírus-járvány körüli „mizéria”, amellyel feltehetőleg a lázmérő eszközök pontatlanságát akarják egyesek megmagyarázni.

Egyre nagyobb a felháborodás a lázmérés körül, a közösségi médiában egyre többen szólalnak fel ellene, van, aki szerint ez egyenesen alkotmányellenes. Népszerű bejegyzések alatt olyan hozzászólásokat olvasni, melyek szerint épp a lázat mérő eszközzel fertőznek meg mindenkit, hiszen az egyik ember izzadt homlokáról az izzadtságot a másik személy homlokára kenik. Egy több mint tízezer hozzászólást és több ezer megosztást generáló bejegyzésben egy román blogger mélységesen megalázónak, felháborítónak, illegálisnak tartja az üzletek előtti testhőmérést. A sok ezer olvasó pedig vele együtt háborog. Olyan írást egyelőre nem találtunk a világhálón, amely a piac bejáratánál hallott összeesküvés-elméletet népszerűsítené, de úgy tűnik, számíthatunk ennek elterjedésére.

Fotók: A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában