A jövő zenéje

2020.05.12. 11:28

A cím már megvan, a konkrétumokra még várni kell

Mint arról beszámoltunk, a román kormány a múlt héten fogadta el azt a határozatot, amellyel Nagyváradot országos jelentőségű turisztikai övezetté nyilvánította. Az ezzel a címmel járó konkrét pozitívumokra azonban még várni kell, míg elkészülnek az uniós és kormányzati finanszírozási programok.

Pap István

Az országos szintű turisztikai övezet besorolás nem Nagyvárad teljes területére, hanem annak csak egy részére vonatkozik: észak-déli irányban a római katolikus bazilikától a korzón és a Szent László téren át a Nagyváradi Egyetemig terjedő sáv tartozik bele, kelet-nyugat irányban pedig a Sebes-Körös partjának a Prezan hídtól az Őssi strandig tartó szakasza, ebbe a sávba sorolták be az akvaparkot, a Kálvária-dombot és a Bunyitay-ligetet is. Romániában Nagyvárad az első város, amelyik megkapta ezt a besorolást, eddig kisebb települések, üdülőtelepek rendelkeztek ezzel a címmel, például Félixfürdő is országos rangú üdülőtelep.

Konkrétumok még nincsenek

Adja magát a kérdés, hogy milyen konkrét hozadéka lesz ennek a besorolásnak, a választ pedig Mihai Jurcától, a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) elnökétől vártuk, aki elmondta: az országos rang lehetséges pozitív és közvetlen hozadéka lehet az, ha a városnak hozzáférése lesz a turizmusfejlesztést célzó uniós és kormányzati forrásokhoz, de egyelőre még nem tudni, hogy milyen lesz a következő uniós költségvetési ciklus finanszírozási szerkezete, vagy a kormány ilyen jellegű programjai. „Ezeknek a függvényében tudunk majd mi is projektekben gondolkodni. Jelenleg még korai lenne, hogy előálljunk bizonyos projektekkel, hiszen nem tudjuk, hogy fog kinézni a finanszírozási program, és az, hogy mit finanszíroznak. Az tény, hogy a megjelölt városrészben sokféle beruházást érdemes elvégezni, például zöldövezetek, bicikliutak kialakítását. Az elképzelésünk egyébként világos: minden szempontból fejleszteni akarjuk az említett zónát, kezdve az infrastruktúrától egészen az új beruházásokig és turisztikai látványosságok építéséig azért, hogy azok a városrészek a mostaninál is vonzóbbak legyenek a turisták számára. És ez nyilvánvaló módon a város lakói számára is hasznos lesz, hiszen járdák, bicikliutak, parkok is épülnek, létesülnek majd” – fogalmazott Jurca.

A jövő zenéje

Mivel még nincsenek kidolgozva a finanszírozási programok, ezért egyelőre azt sem lehet tudni, hogy magánvállalkozások, közintézmények, például múzeumok pályázhatnak-e majd. Mihai Jurca ebben a vonatkozásban azt mondja, hogy a korábbi finanszírozási ciklusokban ezek az entitások is pályázhattak. „Minden attól függ, milyen lesz a finanszírozási program: ha épületfelújításokat fognak támogatni, ez a helyi önkormányzat ügykörébe tartozik, ha turisztikai látványosságok építését támogatják, akkor a magánvállalkozók is benyújthatnak projekteket, de mindezt nem mi határozzuk meg. Azt még nem lehet megmondani, mikorra készülnek el ezek a finanszírozási programok, de mire megtudjuk, melyek azok a célkitűzések, amelyeket támogatnak, ezeknek az ismereteknek a függvényében fogjuk kidolgozni a saját projektjeinket, és mire megnyílnak a finanszírozási tengelyek, addigra mi már felkészültek leszünk” – hangsúlyozta Jurca.

Borítókép: Nagyvárad főtere éjszakai pompájában

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában