DASO

2020.04.07. 10:39

Szükségállapot idején is járnak a juttatások

A gyermeknevelési támogatást (gyes), a munkába állást ösztönző juttatást és a négy órás munkavégzésre vonatkozó támogatást fizetik a jogosultaknak a szükségállapot idején is.

Forrás: Shutterstock

A Nagyváradi Szociális és Közösségi Igazgatóság (DASO) közleményben tájékoztatja az érintetteket a gyesről, a munkába állást ösztönző juttatásról, és a négy órás munkavégzést támogató anyagi juttatásról. A közleményben hangsúlyozzák, hogy a munkába való visszatérést támogató juttatást kilencven napig megszakítás nélkül megkapják mindazok, akik betegszabadságon vannak, illetve beteg gyereket ápolnak, akik az iskolaszünet miatt otthon maradnak gyermekükkel, akiknek gazdasági, technológiai, vagy hasonló okokból ideiglenesen kevesebb lett, vagy megszűnt a munkájuk, vagy akiknek a szükségállapot bevezetése miatt felbontották vagy felfüggesztették a munkaszerződését. A fenti esetek bármelyike esetében a jogosultak választhatnak a munkavállalást ösztönző juttatás és a gyermeknevelési támogatás (gyes) között. A vonatkozó dokumentumokat a Bihar megyei szociális kifizetési ügynökséghez (AJPIS) kell eljuttatni.

Azok a munkavállalók, akik kapják ezt a juttatást és négy órás csökkentett munkaidőben dolgoznak, el kell küldjék az AJPIS-nak e-mailen a fent említett esetek egyikét igazoló dokumentum másolatát, ami lehet orvosi igazolás, vagy munkaadói igazolás. A szükségállapot idején is fizetik a jogosultnak a gyermeknevelési támogatást a gyerek kétéves koráig, illetve hároméves korig, ha fogyatékkal élő gyermekről van szó. A DASO közleményében felhívja a figyelmet arra, hogy minden szükséges irat és formanyomtatvány megtalálható az igazgatóság honlapján. Ha további kérdéseik vannak, hívják a 0730-270-206 telefonszámot, vagy a 0259/441-677 telefonszám 105-ös vagy 136-os mellékeit.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában