Starlink

2020.04.26. 11:12

Rejtélyes fények vonultak el Várad fölött

Azoknak akik szombat este, tíz óra körül éppen az eget kémlelték, meghökkentő látványban lehetett részük. A facebook felrobbant és egymást érték azok a bejegyzések, amelyek a rejtélyes, egyenletes szögben haladó fények eredetére keresték a választ.

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

Többen földönkívülinek vélték az egyébként nagyon is ember alkotta fényforrásokat. A megfogalmazódott kérdésekre egyetlen név a válasz, Elon Musk. A Tesla elektronikus járművek atyjaként is számon tartott, amerikai tech guru vállalata április 22-ikén indította el negyedik útjára a Falcon 9 hordozórakétát. A startolás után kilenc perccel a rakéta újrahasznosítható gyorsítófokozata sikeresen landolt az Atlanti-óceánban, Florida partjainál horgonyzó platformon – íja a SpaceX hivatalos oldalán.

A kilövésről készült videót itt tekinthetik meg:

A kilövés után 15 perccel később már Föld körüli pályára állt, majd saját hajtóművei segítségével 550 kilométeres magasságban lévő röppályájukra emelkedett mind a hatvan újonnan felbocsájtott műhold, amelyek szabad szemmel is könnyen észrevehetőek az esti órákban. Ha legközelebb nem szeretne lemaradni a (most már mindennapi) látványról, darpinian.com a linkre kattintva követheti a műholdak föld körüli útját.

A Várad felett elhaladó műholdak

A mostani volt hetedik ilyen típusú űrszállítmány az úgynevezett Starlink program 2019. májusi kezdete óta, ezzel együtt a SpaceX vállalat már 420 műholdat tudhat magáénak a világűrben.

A Starlink program távlati célja, hogy 2024-ig közel 12 ezer mesterséges holdat állítsanak pályára egy internetes kiszolgáló hálózat számára, amely a tervek szerint az egész bolygót képes lesz átfedni.

A Starlink szélessávú internetkapcsolatot nyújt majd több, mint 1 gigabites adatátviteli sebességgel, ami megfelel az ötödik generációs mobilhálózatok (5G) gyorsasági feltételeinek. Az Egyesült Államok északi részén és Kanadában várhatóan már az idei év végén használható lesz a Starlink sugározta internet.

Borítókép: A több, hosszú expozíciós idővel készült felvételből számítógéppel összeállított képen Starlink-műholdak látszanak az égen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában