Elektronikusan

2020.04.21. 10:57

E-receptekkel a gyógyszertárban

492598850

Fotó: Preto_perola

János Piroska

A családorvosi távkonzultációról írtunk egy korábbi cikkünkben, egy kedves olvasónk kérdésfelvetése okán pedig most annak jártunk utána, hogyan lehet kiváltani az e-mailen keresztül kapott recepttel a gyógyszereket.

Dr. Balogh Árpád családorvos kérdésünkre elmondta, az elektronikus úton a páciens rendelkezésére bocsátott recepttel kétféle módon is ki lehet váltani a gyógyszereket. Egyik lehetséges mód, ha a páciens a családorvos számára megadja annak a gyógyszertárnak az elektronikus címét, amelynél általában ki szokta váltani a receptet. Ebben az esetben a családorvos egyenesen a gyógyszertárba küldi el a receptet. Ha a páciens rendelkezik saját e-mail címmel, akkor a receptet közvetlenül az ő számára is el tudják küldeni, ha pedig ő, avagy ismerőse, hozzátartozója rendelkezik okostelefonnal, amelyen megnyitható, illetve felmutatható az elektronikus levél, ezáltal is hozzá lehet jutni a családorvos által felírt gyógyszerekhez. Ha a páciens rendelkezik otthon nyomtatóval, harmadik megoldásként akár ki is nyomtathatja a dokumentumot.

„Nagyon jól működik ez a megoldás, a visszajelzés számomra meglepő volt, nagyon sokan így is kérték. Amióta bevezették a távkonzultációt, megközelítőleg 100–130 közötti receptet küldtünk ki e-mailen keresztül” – nyilatkozta dr. Balogh Árpád. Elmondta: a személyes kivizsgálást ideiglenesen helyettesítő telefonos távkonzultáció mellett egy külön e-mail címet hozott létre a betegek számára, amire a páciens elküldheti azt a listát, amire szüksége van, esetleg kérdéseket tehet fel a gyógyszerrel, a betegséggel kapcsolatban. A fiatalabb páciensek általában hagyományos módon keresik fel a rendelőt, velük megmaradt a személyes konzultáció, az idősebb, krónikus betegségben szenvedők esetében pedig egy hozzátartozó számára is kiadják a hagyományosan megírt, rendszerbe feltöltött receptet – tette hozzá.

Borítókép: Illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában