Figyelmeztetés

2020.03.21. 10:48

Tarlóégetés csak nagyon indokolt esetben

A Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség arra figyelmezteti a mezőgazdasági területek tulajdonosait, hogy tilos tarlóégetést végezni.

A 2005/195. számú sürgősségi kormányrendelet 94. cikkelye kimondja, hogy a tarlók, a bokrok és a füvek égetését csak a környezetvédelmi hatóság, esetünkben a Bihar Megyei Környezetvédelmi Ügynökség jóváhagyásával szabad elvégezni, továbbá a katasztrófavédelmet is értesíteni kell előzőleg, ami esetünkben a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőség. Sőt, kifejezetten tilos a tarlóégetés akkor, ha nem növényvédelmi szempontok indokolják, illetve ha nem a kártevők elszaporodásának a megakadályozása a cél. Három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetést szabhatnak ki azokra, akik úgy végzik el a tarlóégetést, hogy ezzel veszélyeztetik az emberek, az állatok, valamint a növények életét vagy egészségét. A tarlóégetés a növényi maradványok kiiktatásának egyik módszere, de súlyos következményei is vannak, hiszen elpusztíthatja az élőhelyeket, állat- és növényfajok eltűnésével csökkenti a biodiverzitást, tűzre rezisztens fajok megtelepedését segíti elő, melyek később invazívvá válhatnak, madárfészkek és tojások égnek, csökken az állat- és növénypopuláció. A tarlóégetéssel üvegházhatású gázok szabadulnak a levegőbe. A kevésbé veszélyes hatásai közé tartozik az, hogy a felszálló füst kellemetlen szagot is áraszt, a tűz tovább terjedhet, sőt, az ellenőrzés nélküli tarlótűz anyagi károkat is okozat.

Engedélyeztetés

A tarlóégetés engedélyeztetéséhez a következő dokumentumokat kell benyújtani a megyei környezetvédelmi ügynökséghez: a Bihar Megyei Növényvédelmi Igazgatóság jóváhagyását, amelyen konkrétan szerepelnie kell, hogy szükséges elvégezni a tarlóégetést; értesítés a Körösök Katasztrófavédelmi Felügyelőségnek és annak a polgármesteri hivatalnak, melynek területén található a felégetésre szánt terület. A környezetvédelmi ügynökség közleményében felhívja a figyelmet arra is, hogy vannak a tarlóégetésen kívül más növényvédelmi eszközök és módszerek is, például az, ha alkalmazzák a vetésváltást, a talajvédő és kímélő termesztési technológiákat, a higiéniai előírásokat, a figyelmeztetések nyomán elvégzik a növényvédő kezeléseket; a növényi maradványok elpusztítása mechanikus eszközökkel történik. A törvényi előírások megszegését az illetékes ellenőrző hatóságok szankcionálják.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában