Zöldül a város

2020.02.17. 09:49

Tizenkét hektárnyi új zöldövezet lesz Váradon

Legkésőbb jövő év tavaszáig tizenkét hektárnyi új zöldövezet létesül Nagyváradon, továbbá erdőt is létesítenek. A részletekről Florin Birta alpolgármester és Adina Popa, a műszaki igazgatóság munkatársa tájékoztattak.

Pap István

Nagyon hamar reagált a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal azok után, hogy a város műszaki igazgatóságának éves jelentéséből kiderült: a tavaly több fát vágtak ki Nagyváradon, mint ahányat ültettek, holott az önkormányzat külön szabályzatban rögzíti azt, hogy minden kivágott fa után öt újat kell ültetni. Florin Birta, Nagyvárad alpolgármestere pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette: ebben az évben Nagyváradon öt új zöldövezet, ún. zöld korridor fog létesülni. A leghamarabb a Barcăului utcai zöld folyosó készül el, hiszen a munkálatok itt már a tavaly elkezdődtek. Ugyanakkor már ezen a héten elkezdődhet a zöldövezet kialakítása az Oncsa telepi Soarelui utcán és a Veteranilor lakónegyedben, márciusban a Ion Bogdan utcai, április elején pedig a Grigorescu negyedbeli zöld korridor kivitelezéséhez kezdenek hozzá. Mindezeket a beruházásokat uniós alapból fogják megvalósítani, hangsúlyozta Birta. Mint mondta, az unió csak új parkok kialakítására ad anyagi támogatást, már meglévő parkok felújítására nem, márpedig az öt felsorolt helyszín mindegyike elhanyagolt, lepusztult terület volt, több helyet ráadásul illegális hulladéklerakatként használtak. A beruházások összértéke mintegy 40 millió lej, azaz körülbelül nyolcmillió euró. A felújítandó terület mintegy 12 hektár.

Legkésőbb jövőre

Az alpolgármester kifejtette, hogy a Barcăului utcán jelenleg is dolgoznak, itt legkésőbb júliusban befejezik a munkálatokat. A park körül egy 2,5 kilométer hosszú, egy méter széles futópályát építenek ki. A Veteranilor és az Oncsa telepi zöldövezetek kialakítását egy szatmári cég végzi el, előbbi hat, utóbbi öt hónap alatt kell elkészüljön.

A Grigorescu negyedbeli és a Ion Bogdan utcai zöldövezetek kialakítására is ugyanaz a szatmári cég nyerte el a jogot. Az öt helyszínen összesen mintegy 1400 közepes és nagy méretű fát és 16.400 cserjét fognak elültetni. A fák egy részét tavasszal ültetik el a Barcăului utcai, a Veteranilor és az Oncsa telepi zöldövezetekben, a másik két zöldövezetben ősszel lesznek a faültetések. Mindezek mellett további 700 nagy méretű fát ültetnek el a város különböző pontjain, tehát 2020-ban több mint kétezer nagy és közepes méretű új fa lesz a városban, hangsúlyozta Birta. Az alpolgármester megemlítette, hogy igyekeznek mind az öt zöld korridort még az idén kialakítani, de valószínű, hogy a Grigorescu negyedbeli és a Ion Bogdan utcai park csak jövő tavasszal készül el teljesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában