Eskütétel

2020.02.01. 11:19

Letette alprefektusi esküjét Horia Carţiş

Csütörtöktől két alprefektusa van Bihar megyének, Horia Carţiş a megyeháza dísztermében zajlott ünnepség keretében tette le az esküjét. Pontosan egy hónap telt el amúgy a két alprefektusi eskütétel közt. Mint kiderült, az országban Bihar megyének van a legfiatalabb kormánybiztosi csapata.

Ciucur Losonczi Antonius

Kormányhatározattal nevezték ki kedd este Horia Carţişt másik alprefektusnak Bihar megyében. Mint ismert, eddig csak egy alprefektus volt (Fenesi Tibor marad továbbra is), az új közigazgatási törvény azonban többletfunkciókkal ruházta fel a prefektusokat, ezért több helyettesre volt szükségük, akikre rábízhatnak bizonyos feladatokat.

A csütörtöki ceremónia egy nagyobb szabású országos ünnepség részét képezte, melynek keretében a belügyminisztériumból videokonferencia révén jelentkezett be Marcel Vela miniszter, majd 17 megyeszékhelyen, illetve Bukarestben tették le esküjüket az újonnan, ideiglenes hatállyal kinevezett alprefektusok, egymást követően, a megyéjük kezdőbetűje alapján összeállított ábécésorrendben. A tárcavezető mindenkinek gratulált, azt mondta, nagy kihívások elé néznek, hiszen két választás is lesz az idén. Emellett a támogatásáról biztosította őket, és azt kérte tőlük, hogy úgy szolgáljanak, hogy közben legyenek tekintettel az állampolgárok érdekeire.

A közvetítés szétkapcsolása után Dumitru Țiplea prefektus lépett a mikrofonhoz, aki rövid hozzászólásában jelezte, hogy a Bihar megyei a legfiatalabb kormánybiztosi csapat, hiszen ő maga 45 éves, a két helyettese pedig egyaránt 38 esztendős.

Horia Carţiş arról beszélt, hogy alprefektussá való kinevezése egy jelentős előrelépés a pályafutásában. Hangsúlyozta: a törvények szigorú őre lesz, és azt szeretné, ha pozitív példát tudna mutatni. Együttműködésre törekszik, és kiemelt figyelmet fordít a közúti infrastruktúrára, az oktatásra, az egészségügyre, az örökségvédelemre és a turizmus fejlesztésére.

Fenesi Tibor a Máté evangéliumából vett idézettel kívánt sok sikert kollégájának: „Aki pedig a legnagyobb közöttetek, az legyen szolgátok!”.

Horia Carţiş tavaly ősszel váltott pártot, igazolt át a Nemzeti Liberális Pártból (PNL) a Népi Mozgalom Pártjába (PMP), ahhoz azonban, hogy alprefektus lehessen, búcsút kell intenie a pártpolitizálásnak. Végzettségére nézve közgazdász, illetve turizmusból szerzett doktorátust. Tanácsadóként dolgozott, majd Valeriu Boeriu ex-képviselő és a korábbi megyei tanácselnök Cornel Popa kabinetfőnöke volt. Egy adott időszakban a megyei önkormányzat fejlesztésekkel, programokkal és belső finanszírozásokkal foglalkozó igazgatóságát vezette. Miután az RMDSZ–PSD–ALDE-koalíció vette kézbe a megye irányítását, ezt az igazgatóságot megszüntették, Horia Carţişból pedig irodafőnök lett. A PNL-ben is parkolópályára került, bizonyára ezt késztette őt arra, hogy átiratkozzon a PMP-be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában