Vetélkedő

2020.02.10. 11:15

Bibliaismeretből adtak számot partiumi és erdélyi diákok

Idén a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium adott otthont az Erdélyi és Partiumi Református Kollégiumok Bibliaismereti Vetélkedőjének, ami február 7-9. között zajlott le tíz csapat részvételével.

P. Nagy Noémi

Az Erdélyi és Partiumi Református Kollégiumok Bibliaismereti Vetélkedőjének ünnepélyes megnyitóját és egyben a versenyt is szombaton tartották meg a Lorántffy iskola dísztermében. Szakács Zoltán iskolalelkész elmondta, hogy a tíz partiumi és erdélyi református tanintézet diáksága a hétvégén Nagyváradon találkozott az immár hagyományosnak számító bibliaismereti verseny alkalmával. A megmérettetésre mindegyik iskolából egy-egy négyfős csapat és kísérőtanáruk érkezett. „A vetélkedő idei témája a Tízparancsolatnak a Tórában megtalálható értelmezése volt. A szokásos, elméleti tudást felmérő verseny mellett idén egy fotópályázatot is hirdettünk Tízparancsolat témában a fotóművészetben tehetséges diákoknak” – részletezte Szakács Zoltán. A beküldött munkákból összeállított kiállítást a verseny ideje alatt és utána is az iskola első emeleti dísztermében állítják ki. Az ünnepélyes megnyitón Csűry István királyhágómelléki református püspök tartott áhítatot. Prédikációjában a felekezeti oktatás, valamint a keresztény értékrendek szerint élők helyzetére világított rá. Mint kiemelte, a sötétben élő világot bántja, hogy vannak olyanok, akik a világosságban járnak. Az a feladatunk, hogy megmutassuk a keresztény ember példáját a világnak, a hit és a cselekedet karonfogva kell járjon életünkben – hangzott el. Soós Sándor a Lorántffy iskola igazgatója örömét fejezte ki, hogy idén az intézmény adhat otthont a versenynek. A köszöntéseket és a közös éneklést követően a csapatok hét feladatlapot oldottak meg. A munka után pedig jöhetett a közös program, a vendégek és a lorántffysok közös várlátogatáson és imasétán vettek részt, sőt még a szabaduló szoba csapatépítő játékot is kipróbálhatták.

Eredményhirdetés

A bibliaismereti verseny és a fotópályázat ünnepélyes eredményhirdetését február 9-én, vasárnap a Nagyvárad-olaszi református templomban tartották meg a délelőtti istentisztelet keretében, amelyen Dénes István Lukács esperes hirdette Isten igéjét. Prédikációjában kiemelte, mennyire fontos a Szentírás, annak olvasása és ismerete, valamint az ige hirdetésének hallgatása, hiszen aki követi Isten igéjét, az áldásban részesül. Fontos, hogy ismerjük a Bibliát és a benne foglaltakat átadjuk az utánunk jövőknek, neveljük gyermekeinket az Igére, és mi is éljünk Isten tanítása szerint nap mint nap – tette hozzá a lelkipásztor. Az igehirdetést követően elsőként a fotópályázat díjazását tartották meg. A versenyre nyolc iskola tíz diákja jelentkezett összesen 23 alkotással. A zsűri nevében Szűcs Éva tanügyi tanácsos véleményezte és értékelte a munkákat, majd hirdette ki a győzteseket.

Az első helyezést elérő Szatmárnémeti Református Gimnázium csapata

Első helyen végzett Szőcs Noémi (nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium), második díjat kapott Nagy Hunor (Zilahi Református Wesselényi Kollégium), harmadik lett Buzogány Apor (kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum). A továbbiakban Szakács Zoltán hirdette ki a bibliaismereti vetélkedő győzteseit. Első helyen végzett a Szatmárnémeti Református Gimnázium csapata, másodikok lettek a Marosvásárhelyi Református Kollégium diákjai, megosztott harmadik helyen pedig a Zilahi Református Wesselényi Kollégium és a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium csapata végzett. A csapatok értékes könyvjutalmakat, emléklapokat és emlékplakettet vihettek haza. Az alkalmon közreműködött a Lorántffy gimnázium zenekara és kórusa.

 

Borítókép: Közreműködött a Lorántffy gimnázium zenekara és kórusa

A szerző felvételei

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában