EMNP

2020.02.13. 10:17

Bemutatta jelöltjeit a Bihar megyei Néppárt

Az EMNP február 12-i, szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette, kiket indít az idei helyhatósági választásokon: megyei tanácselnök-jelöltként Szilágyi Zsolt, Nagyvárad polgármester-jelöltjeként pedig Zatykó Gyula indul.

János Piroska

„A négyéves választási ciklus végén Bihar megye esetében meg kell állapítanunk, hogy a magyar közösség szempontjából egyáltalán nem alakultak kedvezően 2020 elejére dolgaink. A magyar közösséget akarata ellenére, megkérdezése nélkül helyezték fel Bihar megyében és országos szinten a PSD süllyedő hajójára. Bihar megye esetében katasztrofálisak ennek a következményei, hiszen ha végigvesszük az elmúlt négy év mérlegét, semmi egyebet nem találunk, csak konfliktusokat, háborúskodást, ellentéteteket és beteljesítetlen ígéreteket” – jegyezte meg Csomortányi István, az EMNP országos elnöke a tegnapi sajtótájékoztatón, amelynek keretében bejelentették az idei helyhatósági választáson induló jelöltjeiket. A beteljesítetlen ígéretek között sorolta fel többek között az ipari parkok hiányát, amelynek okán többen 50–60 kilométerre ingáznak otthonaiktól munkahelyeikre, az infrastrukturális fejlesztés nem megfelelő ütemét, az autópálya hiányát, a Nagyvárad–Margitta közötti közút katasztrofális állapotát. „Sorozatos közéleti és közpénzkezelési botrányok vannak, amelyeket el kell szenvednünk” – tette hozzá. Az EMNP országos elnöke szerint a Nagyvárad és a megye vezetése közötti helyrehozhatatlan konfliktus azzal fenyeget, hogy 2020-ban az önkormányzati választások után a megye vezetéséből kiszorulhat a magyarság. „Mi azt gondoljuk, hogy ezt mindenféleképpen el kell kerülni. Teljesen világos az, hogy a PSD–RMDSZ-szövetség teljes egészében összeférhetetlen azzal a liberális táborral, amely a megye vezetését szinte biztosan át fogja venni. Ilyen körülmények között azt gondolom, hogy az egyedüli járható út az volt, amit a Néppárt két és fél évvel ezelőtt meglépett, jelesül azt, hogy Nagyvárad esetében tanácsadót delegált a város vezetésébe a polgármester mellé. Ma már teljesen világos, hogy a megye, illetve Nagyvárad esetében akkor garantálható az, hogy a magyar jelenlét megmarad a polgármesteri hivatal és a megyei tanács vezetésében is, ha a Néppárt sikere ezt lehetővé teszi. A megyei tanács listavezetője, és amennyiben a szabályok a jelenlegiek maradnak, megyei tanácselnök-jelöltünk Szilágyi Zsolt lesz, nagyváradi polgármester-jelöltünk, illetve váradi városi tanácsosi listánk vezetője pedig Zatykó Gyula” – jelentette be.

Emlékeztetett arra, hogy az EMNP és az MPP fúziójának bejegyzéséig a két szervezet politikai szövetségesekként fog együttműködni, az előttünk álló parlamenti és önkormányzati választáson országos együttműködésben fognak dolgozni. „Bihar megyében ez számunkra azért is fontos, mert ugyan nagyságrendbeli különbség van a két szervezet között, de jelét tudjuk adni annak az új egységnek, amelynek az alapjait a két kongresszus letette. Bihar megyében is elindult az útja, és Bihar megyében is lehetséges egy új típusú együttműködés a magyar politikai szervezetek között” – nyilatkozta Csomortányi István.

Maximális eredmény

„Eddigi tapasztalatom és tudásom alapján igyekszem ezt a kampányt a csapattal együtt úgy végigvinni, hogy maximális legyen az eredmény. A maximális eredményt én úgy értem, hogy minél több választó elmegy szavazni” – fogalmazott Szilágyi Zsolt, hozzátéve: „Mi a bihari, nagyváradi magyarokat szeretnénk képviselni, tágabb értelemben természetesen Biharországot. Olyan körülményeket szeretnénk teremteni a városban és a megyében, amelyek lehetővé teszik a fejlesztést. Békés körülményeket szeretnénk, a pártpolitikai verseny nem mehet a megye vagy a közösség kárára. Természetes a pártpolitikai verseny, természetellenes viszont az, ha a megye lehetőségektől esik el azért, mert a PSD–PNL pártharcban az RMDSZ hozzájárul a káosz kialakításához, úgy ahogy ezt Bukarestben tették”. „Itt vagyunk három hónappal a választások előtt, nem tudjuk még pontosan, mikor lesznek a választások, milyen választási törvénnyel, direkt módon választják-e a megyei tanácselnököt vagy sem. Nagyon nagy kár, hogy az RMDSZ képviselői, akik saját versenytársaikat néha ellenségnek tekintik, nem pedig ellenfélnek, részt vettek a »kocsmai verekedéshez« hasonlított román politikában, ahol már mindegy, hogy az ember hol áll, nem tudja, honnan kapja a pofont. A Néppárt tudja biztosítani azt, hogy a bihari magyarság megtartsa befolyását és részt vegyen mind a megye, mind pedig a város vezetésében” – nyilatkozta az EMNP Bihar megyei tanácselnök-jelöltje.

Zatykó Gyula polgármester-jelölt, jelenlegi polgármesteri tanácsadó elmondta, az elmúlt két és fél év jó időszak volt a tanulásra. „Ezalatt a két és fél év alatt megszereztem azt a tapasztalatot, ami ahhoz kell majd, hogy esetleg polgármesterként, alpolgármesterként tudjam a város közösségét szolgálni. Ez a tanulás jó volt arra, hogy lássam a város mindennapjait működtető erőket, illetve azt is látom, milyen irányba fog a város gazdasága fejlődni” – jegyezte meg. A magyar közösség kimaradását a város vezetéséből egy nagyon rossz politikai alku eredményének nevezte. „Nem elég a hatalmat megszerezni – a megyei tanácsnál ezt történt –, élni kell vele. Azt a hatalmat úgy kell felhasználni, hogy a közösség lássa eredményét. Ha ezt nem sikerül megvalósítani, akkor öncélú a hatalom. Eltökélt szándékom, hogy a legnagyobb hatékonysággal dolgozzunk az elkövetkezőkben is, a város közösségének a fejlődése, azon belül a magyar közösség fejlődése érdekében” – tette hozzá.

Párbeszéd a PNL-vel

Sajtókérdésre adott válaszként elhangzott, a nagyváradi reptér ügyét illetően nem vélnek szándékosságot felfedezni, annak problémáit a megyevezetés elmúlt négyévi hibái közé sorolják. Szilágyi Zsolt elmondása szerint a debreceni reptérrel közösen egy olyan fejlesztési stratégiát kellene kidolgozni, amely egymással harmonizál, egymást kölcsönösen segíti. Zatykó Gyula az ügy hátterében a professzionalizmus hiányát és a politikai kinevezéseket látja.

Arra a kérdésre, hogy az EMNP szövetkezne-e a PNL-vel, Csomortányi István elmondta: az EMNP a RMDSZ–PSD és a PNL közötti erőtérben helyezkedik el. Az RMDSZ-szel való párbeszéd hiányát nem tekintik saját hibájuknak, ugyanakkor dialógust alakítanának ki a megye, a város jövőbeli vezetésével. „Nem vagyunk a PNL, az RMDSZ pártján, a magyar közösség pártján állunk” – mondta el, hozzátéve: az EMNP az egyedüli magyar politikai erő, amely biztosítaná a normális feltételeket a PNL-vel való párbeszédhez.

Borítóképünkön (balról jobbra): Szilágyi Zsolt, Csomortányi István, Zatykó Gyula

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában