Kártevőírtás

2020.01.24. 12:35

Kártevőirtás: csak engedéllyel és felelősségteljesen

Feltűnően sok incidenst, köztök halálos kimenetelűt is okoztak az elmúlt időszakban Romániában a kártevőirtások. Ezeknek a sajnálatos eseteknek több okuk is lehet. Nagyváradon azért lett rosszul két személy, mert a szomszédos lakásban rovarirtást megrendelő személy nem szellőztetett az előírásoknak megfelelően.

Pap István

Hatalmas felzúdulást keltett az országban tavaly novemberben az, hogy egy temesvári tömbházban meghalt két kisgyerek és az édesanyjuk egy rosszul és törvénytelenül elvégzett patkányirtás miatt. Azóta pedig egyre-másra történnek az országban a kártevőirtáshoz köthető incidensek, noha szerencsére halálos kimenetelűek nem voltak. Az utóbbi napok eseményei közé tartozik az, hogy hétfőn ismét kórházba került több, az aradi német iskolában tanuló gyerek, kedden pedig a bukaresti 133-as számú iskola épületét evakuálták, miután a fertőtlenítést követően az egyik osztályból többen is légzési nehézségekre panaszkodtak, és hat gyereket kórházba is szállítottak. Szintén kedden Nagyváradon is kihívták a mentőket egy Nucetului utcai tömbházhoz, ahol két személy, anya és lánya lett rosszul a szomszéd lakásban elvégzett rovarirtás után. Szerencsére a két segélyhívó jobban lett, nem igényeltek kórházi ellátást. Mindezek az esetek arra figyelmeztetnek, hogy a kártevőirtás nagy odafigyelést igénylő, felelősségteljes feladat, amit egyébként csak engedéllyel rendelkező szakcégek végezhetnek el.

Nem lett nagyobb baj

A váradi eset részleteiről Daniela Rahota, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság ügyvezető igazgatója számolt be lapunknak. Elmondta, hogy a katasztrófavédelem értesítette intézményüket az esetről, és ő személyesen ment ki a helyszínre az egyik kollégájával. Ott megállapították, hogy valaki rovarirtást végeztetett a saját otthonában, de nem tartotta be a rovarirtó cég utasításait, konkrétan azt, hogy három óránként szellőztetni kell. A tömbház szemétledobó aknája közös, a mérgező anyag ezen az aknán keresztül szivárgott át a szomszéd lakásba, amelyben két személy tartózkodott. Ők lettek rosszul még hétfőn este és ők is hívták másnap reggel az egységes segélyhívószámot. Rahota elmondta, ilyen esetekben az eljárás része az, hogy a katasztrófavédelem értesíti az összes illetékes intézményt, azaz a közegészségügyi igazgatóságot, az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóságot, a környezetvédelmi ügynökséget és a környezetvédelmi őrséget is. Rahota hozzátette, hogy a két személy, anya és lánya nem betegedtek meg, nem igényeltek kórházi kezelést, a mentők a helyszínen látták el őket. A DSP a maga során berendelte a rovarirtást végző céget, és megállapította, hogy az egészségügyi minisztérium által engedélyezett hatóanyagokat használták a rovarirtáskor, és be is tartották az eljárásokat, a gondot a szellőztetés hiánya okozta.

A DSP igazgatójától megtudtuk, hogy a minisztérium szabja meg azt, hogy a kártevőirtáshoz milyen hatóanyagokat lehet használni, ezeknek a szereknek a listája megtalálható a minisztérium honlapján. Minden hatóanyagnak megvan a maga specifikus használati utasítása, különösen ami az egyszerre használható mennyiséget és a hatóanyag-koncentrációt illeti. Ha a kártevőirtáskor túllépik a megengedett szintet, az veszélyezteti az ember egészségét, sőt halált is okozhat még a minisztérium által engedélyezett szerek esetében is. Rahota hozzátette, hogy nincsenek a kártevőirtás módját szabályozó általános előírások, vagyis ezek az akciók hely, idő, és hatóanyag-specifikusak. A megfelelő módon és biztonságosan elvégzett rovar- és patkányirtásért alapvetően az ezzel foglalkozó cégek, illetve a megrendelők felelnek. Megtudtuk továbbá, hogy a kártevőirtással foglalkozó cégek csak akkor működhetnek legálisan, ha megszerezték a DSP és a DSVSA jóváhagyását, illetve ha szerződést kötnek egy állatorvossal. Bihar megyében harmincnégy bejegyzett rovar- és patkányirtó cég van. Rahotától megtudtuk, hogy a DSP azt állapította meg, hogy a Nucetului utcai tömbházlakásban ügyködő cég minden szempontból legálisan fejti ki tevékenységét.

Egységesen kellene?

A rovar- és patkányirtást magánterületeken az ingatlan-, illetve telektulajdonosok, míg közterületeken az önkormányzatok által megbízott cégek végzik el. Petri Csilla, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal sajtóosztályának a munkatársa lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a törvény értelmében minden megyeszékhely polgármesteri hivatala szerződést kell kössön egy szolgáltatóval a kártevőirtás elvégzésére. Petri Csilla leszögezte: az önkormányzat nem kötelezheti a lakosságot arra, hogy ugyanazzal a céggel dolgoztasson, mint a hivatal, ezért aztán a lakosok általában a legolcsóbb tarifával dolgozó cégeket választják. Mindazonáltal van rá példa, hogy a polgárok megfogadják a polgármesteri hivatal ajánlásait. Egy másik fontos kérdés az, hogy mikor kell elvégezni ezeket az akciókat. Petri Csilla elmondta, hogy rovarirtást gyakrabban végeznek egy évben annak függvényében, hogy mennyire vannak elszaporodva a kártékony rovarok, míg a rágcsálóirtást évente kétszer, tavasszal és ősszel végzik el. Ennek kapcsán az önkormányzat azt szokta javasolni a lakosságnak, hogy ugyanakkor végezzen patkányirtást, amikor a közterületeken is végrehajtják ezt az akciót, hiszen ha ez nem egyszerre történik, akkor a kártevők a közterületekről egyszerűen átmenekülnek a magánterületekre. A maga során Daniela Rahota is azt hangsúlyozta, hogy a lakosságot nem lehet kötelezni arra, hogy a várossal együtt végezze el a rovar- és patkányirtást. Erre ugyanis nincs törvényes keret, másrészt pedig a polgárok szempontjából nem hatékony védekezés ez, erre utalt Rahota retorikusan kérdésével: Ha a lakásban most jelenik meg a rágcsáló, akkor a tulajdonos várjon még hónapokig, amíg a város is elvégzi a rágcsálóirtást?

 

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában