Büntetések

2023.11.13. 13:19

Átfogó ellenőrző akciók a megyében

Közel 1900 személyt igazoltattak és több mint 1000 sofőrnél végeztek alkohol- vagy drogtesztet a Bihar megyei rendőrök az elmúlt hétvégén zajlott átfogó ellenőrző akciók keretében, amelyekben a csendőrök és más rendvédelmi szervek képviselői is részt vettek.

Illusztráció

BN-összeállítás

Folytatódott a közúti rendőrség megelőző és ellenőrző tevékenysége november 10–12. között. A hétvégén lezajlott 32 ellenőrzésen 357 rendőr, 153 csendőr vett részt, továbbá egyes akciókon jelen voltak a határrendészek és más rendvédelmi szervek képviselői is. Az ellenőrzések során 1857 személyt igazoltattak, továbbá 1044 alkohol-, illetve drogtesztet végeztek el, összesen 463 bírságot szabtak ki 201.405 lej értékben. Ezek mellett 16 bűncselekményt jegyzőkönyveztek, ebből nyolc a közutakon történt. A bírságok közül 344-et közúti kihágások miatt szabtak ki: 173-at gyorshajtásért, kilencet ittas vezetésért, 18-at a biztonsági öv használatának, hármat az elsőbbségadásnak az elmulasztásáért, hármat szabálytalan előzésért, hármat szabálytalan parkolásért. Tizennégy gyalogost és négy kerékpárost is megbüntettek, és további 114-et egyéb közúti kihágások miatt adtak. Kiegészítő intézkedésként 32 jogosítványt és 28 forgalmi engedélyt vettek el. A rendőrök és csendőrök ezen a hétvégén is jelen voltak a Nagyváradon és a megyében zajlott kulturális és művészeti eseményeken, ahol a közrendet biztosították.

Jogosítvány nélkül, ittasan

Egy 52 éves körösgyéresi (Girișu de Criș) férfit helyeztek 24 órás őrizetbe jogosítvány nélküli ittas vezetés miatt. A férfit november 12-én 10.28 óra körül Köröstarjánnál állították meg a rendőrök. Az igazoltatáskor kiderült, hogy jogosítvány nélkül vezetett. A sofőrt megszondáztatták, a légalkoholszintje 0,87 mg/l volt. Az ügyben eljárást indítottak. Ugyancsak 24 órás őrizetbe helyeztek egy 23 éves diófási (Nucet) személyt, akit november 10-én 10.10 óra körül akartak megállítani a rendőrök Vaskohszikláson (Ștei). A fiatal a rendőri jelzés ellenére tovább folytatta útját, majd kiszállt az autóból és gyalogosan menekült, míg a rendőrök el nem kapták. Az intézkedés során kiderült, hogy a fiatal felfüggesztett jogosítvánnyal ült a volág mögé. Gépjárművezetői engedélyét ez év szeptemberében függesztették fel, miután pszichoaktív szerek hatása alatt vezetett. A november 10-én elvégzett drogteszt és alkoholszonda negatív lett. A nyomozást folytatják.
November 11-én 23.25 óra körül egy ittas fiatalt állítottak meg a rendőrök. A szondáztatáskor kiderült, hogy a 21 éves tamáshidai (Tămașda) fiatalember légalkoholszintje 0,72 mg/l volt. Egy jogosítvány nélkül vezető 28 éves moldovai férfit is elkaptak a rendőrök november 11-én a 797 megyei úton Biharszentandrásnál. Ugyanaznap a 191/A megyei úton Papfalvánál egy 71 éves helyi férfit is megállított a rendőrség. Az idős sofőr szintén jogosítvány nélkül vezetett. Mindegyik esetben eljárást indítottak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!