Büntetések

2023.10.23. 13:49

Folytatódtak az ellenőrző akciók a megyében

Több mint 1800 személyt igazoltattak és közel ezer sofőrnél végeztek alkohol- vagy drogtesztet a Bihar megyei rendőrök az elmúlt hétvégén zajlott átfogó ellenőrző akciók keretében. Ezekben csendőrök és más rendvédelmi szervek képviselői is részt vettek.

Illusztráció

BN-összeállítás

Folytatódott a közúti rendőrség megelőző és ellenőrző tevékenysége október 20–22. között. A hétvégén zajlott 31 ellenőrzésen 385 rendőr és 139 csendőr vett részt, továbbá egyes akciókon jelen voltak a határrendészek és más rendvédelmi szervek képviselői is. Összesen 1870 személyt igazoltattak, 921 alkohol-, illetve drogtesztet végeztek el, és összesen 330 bírságot szabtak ki 173.450 lej értékben. Ezek mellett 31 bűncselekményt jegyzőkönyveztek, ebből 22 a közutakon történt. A bírságok közül 239-et közúti kihágások miatt szabtak ki: 113-at gyorshajtásért, kilencet ittas vezetésért, 20-at a biztonsági öv használatának elmulasztásáért, négyet szabálytalan előzésért, egyet szabálytalan parkolásért, három esetben hiányzott a műszaki ellenőrzés (ITP), nyolc szabálytalan kerékpárost is megbüntettek és további 78 bírságot egyéb közúti kihágások miatt adtak.
Kiegészítő intézkedésként 67 jogosítványt és 19 forgalmi engedélyt vettek el. Az ellenőrzések mellett a közúti rendőrök emlékeztették a járművezetőket a büntetőjogban bekövetkezett változásra, továbbá arra is figyelmeztették a sofőröket, hogy bármilyen besorolású közúton kötelező nappal is a fényszóró használata. A rendőrök és csendőrök ezen a hétvégén is jelen voltak a Nagyváradon és a megyében zajló kulturális és művészeti eseményeken, ahol a közrendet biztosították.

Őrizetbe kerültek

Egy 20 éves, Jászvásáron élő izraeli fiatalt helyezett 24 órás őrizetbe a rendőrség október 22-én. Ugyanaznap 00.30 óra körül a rendőrség a Ștefan Octavian Iosif utcán állította meg a fiatalembert. A helyszínen elvégzett drogteszt pozitív lett, így felmerült a gyanú, hogy a sofőr pszichoaktív szerek hatása alatt ült a volán mögé. Mivel a gyorsteszt nem bizonyító erejű, elvégezték a vérvizsgálatot is. Az igazoltatáskor kiderült, hogy a férfi hamis személyazonosságot adott meg a rendőröknek, továbbá az is, hogy felfüggesztett jogosítvánnyal vezetett. A nyomozást folytatják az ügyben.
Szintén őrizetbe került vasárnap egy 43 éves váradi férfi, akit azzal gyanúsítanak, hogy ugyanaznap 18 óra körül, miközben autójával a váradi Traian Lalescu utcán haladt, nekiment egy parkoló gépkocsinak. A koccanáskor személyi sérülés nem történt. A szondáztatáskor kiderült, hogy a férfi légalkoholszintje 1,17 mg/l volt. Ugyancsak ittas sofőrt kaptak el a rendőrök vasárnap Oláhhomorognál (Homorog). A rendőröket 16 óra körül értesítették arról, hogy közúti baleset történt. A vizsgálat során kiderült, hogy 15.20 órakor egy 49 éves helyi lakos traktorjával a 797 A megyei úton haladt, a járműhöz egy rendszám nélküli utánfutó volt kötve, amivel nekiment egy beton villanyoszlopnak. Személyi sérülés nem történt. A szondáztatáskor kiderült, hogy a férfi légalkoholszintje 1,42 mg/l volt. 
Egy 46 éves Maros megyei férfit állított meg a rendőrség vasárnap 10.17 óra körül Örvéndnél. Az igazoltatáskor kiderült, hogy a férfi felfüggesztett jogosítvánnyal vezetett. Mindegyik ügyben eljárás indult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!