Kék hírek

2023.06.04. 08:03

Rendőrségi akciók a hosszú hétvégén

Nagyszabású ellenőrző akciót hajt végre a rendőrség, hogy biztonságban és kellemetlen események nélkül teljen a gyereknapi és az ortodox pünkösdi hosszú hétvége.

Illusztráció

Forrás: Politia Romana

Az öt napos szabadság alatt több mint 900 rendőr vigyáz a rendre az utcákon és közutakon. Szombatig ittas és drogos sofőröket, gyorshajtókat kaptak el, és olyanokat is, akik jogosítvány nélkül vezettek, vagy körözés alatt álltak. Az ellenőrzések során május 31. és június 2. között 369 büntetést szabtak ki összesen 170.135 lej értékben. A büntetések mellett kiegészítő intézkedésként 30 jogosítványt és nyolc forgalmi engedélyt vettek el. A büntetések közül 219-et gyorshajtás miatt, 58-at a biztonsági öv használatának elmulasztásáért, nyolcat ittas vezetésért, négyet szabálytalan parkolásért, kettőt szabálytalan előzésért szabtak ki, ezeken kívül 18 kerékpárost és hét gyalogost is megbüntettek, valamint további 53 szankciót szabtak ki egyéb közúti kihágás miatt.
Ittasan, drogosan
A rendőrség néhány esetet ki is emelt: június 2-án 23 óra körül a váradi Fürdői (Nufărului) úton a rendőrök radarral bemértek egy 21 éves váradi fiatalt, aki 101 km/h sebességgel haladt egy olyan útszakaszon ahol 50 km/h sebességkorlátozás volt érvényben. Másfél órával később ugyanitt egy 18 éves fugyivásárhelyi fiatalt is bemértek, ő 103 km/h sebességgel haladt. Mindkét sofőr elvesztette a jogosítványát 90 napra.
Június 2-án éjjel a rendőrök megállítottak egy 21 éves bondoraszói fiatalt a 87-es községi úton Biharsályinál (Șauaieu), valamint Várad egyik utcáján egy 26 éves helyi személyt. A helyszínen elvégzett drogteszt mindkét esetben pozitív lett, így felmerült a gyanú, hogy a sofőrök pszichoaktív szerek hatása alatt ültek a volán mögé. A sofőröktől vérmintát vettek, hogy megállapítsák a drog jelenlétét a szervezetükben. Mindkét ügyben eljárás indult. Június 2-án 19.22 körül Félixfürdőn a helyi rendőrök megállítottak egy 55 éves szebeni férfit, akiről szondáztatáskor kiderült, hogy ittasan ült a volán mögé. Légalkohol szintje 0,43 mg/h volt. Az ügyben eljárást indítottak.

Eltűnt személyek
Június 1-jén 19 óra körül a vaskohsziklási rendőrök nyomozásának köszönhetően, konstancai kollégáik segítségével Konstancán találtak meg egy 17 éves vaskohsziklási lányt, aki május 22-én hagyta el otthonát önszántából. A fiatal lány nem esett erőszak áldozatává, szombaton visszavitték családjához. Ugyanaznap 14 óra körül a nagybáródi rendőrök Körösponoron találtak meg egy 41 éves várasfenesi férfit, aki május 30-án hagyta el otthonát. Később őt is hazavitték. Ebben az esetben sem állt fenn az erőszak gyanúja. Nem csak eltűnt személyekre, hanem egy körözés alatt álló férfire is rábukkantak a rendőrök. Június 1-jén 20.30 körül Váradon kaptak el egy 34 éves kolozsvári férfit, akit a Szilágy Megyei Törvényszék három év és hat hónap börtönre ítélt folytatólagosan elkövetett hamis áruk forgalmazása miatt. A férfi a váradi börtönben fogja letölteni büntetését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!