Lóverseny

2023.06.12. 13:29

Szilvásváradon lesz a Nemzeti Vágta idei döntője

Szilvásváradon, a hazai lótenyésztés egyik ikonikus helyszínén, a nemzeti kinccsé nyilvánított lipicai ménes otthonában lesz idén a Nemzeti Vágta döntője. Közép-Kelet-Európa legnagyobb amatőr lovas versenyének végső megméretésére szeptember 30-án és október 1-jén kerül sor – közölték a szervezők.

MW

Tavaly a Hősök terén volt, idén Szilvásváradon lesz a vágta

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Anikó

A 16. Nemzeti Vágta döntőjére igazán különleges helyszínt választottunk: a címerében ezüstszínű lipicait viselő Szilvásváradot, ahol a hazánkban közel 200 éve tenyésztett lófajta igazi otthonra talált. A Nemzeti Vágta idén hazatér

 – fogalmazott Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató.

A későbbi győztes Harsányi Viktória Békéscsaba képviseletében a kishuszár vágta döntőjében a jubileumi 15. Nemzeti Vágtán a fővárosi Hősök terén 2022-ben
Fotó: Kovács Anikó / Forrás: MTI

Az UNESCO által a világ szellemi kulturális örökségének nyilvánított lipicai lótenyésztés egyik fellegvára, a legmodernebbek közé tartozó Szilvásváradi Lipicai Lovasközpont szolgál a döntő futamok helyszínéül. A komplexum – amelyben jövőre négyesfogathajtó világbajnokságot rendeznek – minden nemzetközi szabványnak megfelel, speciális négy évszakos pályatalaja pedig kiváló nedvességelvezető és lólábkímélő. 

A pálya inkább a képzettebb, technikásabb párosoknak kedvez; ló és lovasa még erősebb együttműködése szükséges a sikeres szerepléshez

 – mondta Szotyori Nagy Kristóf.

A népszerű bükki üdülőhely szeptember utolsó hétvégéjére igencsak vonzó turisztikai célponttá válhat, hiszen a vadregényes Szalajka-völgy, a Fátyol-vízesés és a pisztrángos tavak szomszédságában szurkolhatunk a Nemzeti Vágta versenyzőinek.

A szilvásváradi fináléra kvalifikáló versenyek májustól szeptemberig zajlanak. Összesen 11 magyarországi és 5 határon túli helyszínen tartanak előfutamokat, így mozgatva meg sok száz lovast és több ezer nézőt.

Az idei Nemzeti Vágta újdonsága, hogy az Elővágtákon és a döntőn magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat. A lovak azonosításában közreműködnek a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének hivatalos területi felügyelői. 

Érdekesség, hogy idén a minden évben megrendezett nemzetközi futam valamennyi lovasa lipicai lóval indul.

A Nemzeti Vágta idén is példát szeretne mutatni az egészséges versenyszellem, egymás kölcsönös tisztelete és a közösségi cselekvésben megmutatkozó hagyományőrzés középpontba állításával. 

A Vágta nemcsak ló és lovasa, hanem az általuk képviselt közösségek versenye is.

A Nemzeti Vágtáról

A Nemzeti Vágta egyedülálló lovas ünnepünk, és a magyar tradíciókra épülő kulturális, turisztikai, gasztronómiai, történelmi településfesztivál egyben. Célja most is ugyanaz, mint amit az első Vágta megrendezésekor fogalmaztak meg a szervezők: lovas hagyományaink felelevenítése, új tartalommal való gazdagítása és az országimázs építése.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában