háromszáz éves múlt

2021.05.22. 19:07

Évadot hirdetett a Párizsi Operaház

Kilenc új operabemutató és egy balett ősbemutató lesz a Párizsi Operaház 2021-2022-es évadában, amelyben Kurtág György Fin de partie című operája is szerepel.

A háromszáz éves múltra visszatekintő operát megviselte ugyan a pandémia miatti bevételkiesés, de a francia kormány 61 millió eurós (21,4 milliárd forintos) támogatásával sikerült mérsékelnie a jelentkező hiányt, ami 2022-ig még így is 30 millió euróra (10,5 milliárd forintra) rúg.

Az operaház az új évadban 23 operát és 12 balettet tűz műsorára, ebből 14 lesz az új bemutató: kilenc opera- és öt balettelőadás.

Az új főigazgató, a német Alexander Neef szeptemberben foglalta el posztját és rögtön be is jelentette, hogy egy állandó társulat létrehozásán gondolkozik. A Párizsi Operának az 1970-es évek óta nincs állandó társulata, az akkori főigazgató, Rolf Lieberman vetett véget a korábbi gyakorlatnak, megnyitva az utat a vendégművészek, köztük a nemzetközi opera szupersztárjai előtt.

Neef az operaház programját ismertetve arról is beszélt, hogy nyitni akarnak, Franciaország más városaiban, valamint francia tengeren túli területeken és külföldön is terveznek előadásokat.

A közönség megnyerésére különleges bérleteket indítanak családok és fiatalok számára, és kedvezményeket kínálnak az egészségügyben dolgozóknak.

Az első előadások között szeptember 20-tól játsszák George Enescu román zeneszerző Oidipusz című művét (1936), amelyet Wajdi Mouawad, a párizsi Théatre de la Colline igazgatója állít színpadra. További újdonság Leonard Bernstein A Quiet Place című operája, Krzysztof Warlikowski rendezésében, valamint Alban Berg Wozzeck című művének előadása a dél-afrikai William Kentridge rendezésében. A 95 éves Kurtág György Fin de partie című Samuel Beckett-darabból írt operáját, amelynek premierje 2018-ban volt, jövő tavasszal tűzik műsorra Párizsban. A művet Pierre Audi, az Aix-en-Provence-i Művészeti Fesztivál igazgatója állítja színpadra. A balettek közül a legjobban várt esemény Stendhal Vörös és fekete című regényének balettadaptációja, amelyet a 89 éves koreográfus, Pierre Lacotte készített Jules Massenet zenéjére. Az előadást október 15-én játsszák először a francia fővárosban.

Címkék#évad#opera

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában