Krimi

2023.05.23. 04:05

Több beteg meghalt, mert egy orvos hanyagul dolgozott Veszprémben

Két beteg röviddel az ellátásukat követően elhunyt. Az orvosi szabályszegések és a sértettek halála között az ok-okozati összefüggés nem volt megállapítható, de az orvosra felfüggesztett fogházbüntetés várhat.

Illusztráció: Shutterstock

A vádirat szerint az elkövető 2020 szeptemberében ambuláns ellátásban részesített egy eszméletvesztéses, zavart tudatállapotú, erősen ittas férfit, akit miután közterületen hanyatt esett, a mentők szállítottak kórházba. Az orvos a vádlott zúzódásos fejsérülését kezelte, azonban annak ellenére, hogy a férfi állapota a szakmai szabályok szerint CT-vizsgálatot indokolt volna, ezt elmulasztotta és a beteget a kora esti órákban hazaengedte.

A sérült férfi másnap reggel az esés következtében elszenvedett koponyasérülése miatt az otthonában meghalt – írta hétfőn a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

Az orvos a következő év nyarán egy idős, 81 éves asszonyt látott el, aki otthonának kertjében a rózsabokorba esett és mindkét csuklóján sérüléseket szenvedett. A vádlott a sértett tenyerén keletkezett sérüléseket ellátta, azonban a csuklótájékon lévő sérülést már nem tárta fel, és az asszony tetanusz elleni immunizálását is elmulasztotta, holott ez szennyezett sérülések gyanúja esetén a beteg életkorából fakadóan szükséges lett volna.

Az idős asszony a balesetet követően néhány nappal kórházba került, ahol a sebét feltárták, abból két nagy faszilánkot távolítottak el, és tetanusz elleni kezelésben részesítették, ám ennek ellenére egy héttel később meghalt. 

Nem zárható ki ugyanakkor annak a lehetősége, hogy a tetanusz az asszonynál a balesetet követő megfelelő ellátás esetén is kialakult volna – írja a veol.hu.

Az ügyészség a vádiratában az orvossal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és az orvosi foglalkozás gyakorlásától történő eltiltását indítványozta – írja közleményében a Veszprém Vármegyei Főügyészség.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!