Jól állunk

2022.08.30. 11:40

Magyarország az uniós határidő előtt betárolta az előírt földgázmennyiséget

Magyarországnak november 1-jéig az ország ötéves átlagfogyasztásának 35 százalékát kell kötelezően betárolnia; a hazai gáztárolókban már augusztus 25-én több földgáz volt, mint az uniós előírás - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kedden az MTI-vel.

Hajdúszoboszló, 2020. január 8. Nyomásmérõ óra a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint 98,5 százalék a belföldi gáztárolók töltöttsége, külföldrõl a kereskedelmi megállapodásoknak megfelelõen érkezik a földgáz Magyarországra, így a földgázellátás biztosított a téli hónapokra, a lakosság és a közfeladatok ellátásához szükséges mennyiség egyaránt rendelkezésre áll. MTI/Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A hatóság ismertette: az Európai Unió gáztárolási rendelete augusztustól novemberig havi bontásban írja elő az egyes országok számára betárolandó földgázmennyiségeket. A rendeletben meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig 3,65 milliárd köbmétert kell kötelezően betárolnia.

A MEKH adatai szerint augusztus 25-ig az öt magyarországi gáztárolóba 3,88 milliárd köbméter földgázt tároltak be, ami 226,7 millió köbméterrel több az unió által november 1-jére előírt mennyiségnél. 

Az eddig betárolt mennyiség az elmúlt ötéves átlagfogyasztás 37,17 százaléka, az éves lakossági fogyasztás 98 százaléka.

A fogyasztásarányos feltöltöttség tekintetében Magyarország európai uniós összehasonlításban a negyedik legjobb - jelezték.

Az összkapacitást tekintve a magyar tárolók töltöttségi szintje 61,31 százalékos - írta az energiahivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában