Ország-világ

2021.09.29. 14:30

Kovács: csak a természet tisztelete segít bennünket az eredményes gazdálkodásban

Ellenőrzött, szabályozott vadászat nélkül nem létezik fenntartható természetgazdálkodás – mondta Kovács Zoltán kormánybiztos az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás keretében megszervezett Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia megnyitóján Budapesten, a Hungexpón szerdán.

A világkiállításért felelős kormánybiztos kiemelte: a konferencia megrendezésével az a céljuk, hogy

a vadgazdálkodás tartalmi megértését segítsék, a Magyarországon rendelkezésre álló szakmai tudást hozzáférhetővé tegyék más országok számára is.

A 21. század elején ezen a kontinensen is, de legfőképpen Afrikában figyelhetők meg olyan hangok, amelyek megszüntetnék a vadászatot – hívta fel a figyelmet utalva arra, hogy az ötnapos konferencia keretében ilyen és hasonló „feszítő kérdésekkel” foglalkoznak.

Kovács Zoltán felidézte, hogy a magyar kezdeményezésű szakmai konferenciával – a másik öt nemzetközi tanácskozás mellett – tulajdonképpen megismétlik az 1971-es vadászati kiállításon megtartott eseményt.

Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára az eseményen elmondta, hogy a konferencia tematikája az első nap a biodiverzitást és a vadgazdálkodás kapcsolatát állítja a középpontba. Ezen a napon olyan fontos kérdésekről tanácskoznak a résztvevők, mint például a nagyragadozók szerepe az életközösségekben vagy a vadgazdálkodás természetvédelmi vonatkozásai.

A következő napok programjai közül az államtitkár kiemelte a vadgazdálkodás és a modern társadalom kapcsolatának elemzését, illetve a várható jövő felvázolását.

Fontos tudást foglal össze a vadegészségüggyel kapcsolatos tematikai rész, amely az egész világot érintő humán járvány árnyékában különösen aktuális

- mutatott rá.

A konferencia ötödik napján a Pilisi Parkerdőbe látogatnak a résztvevők – tájékoztatott. Itt az érdeklődők egy olyan speciális gazdálkodási helyzetbe pillanthatnak be, amikor egy nagyváros területén kell a szakembereknek a természet egyensúlyát a lehetőségekhez képest megőrizni.

„Csak a természet tisztelete segít bennünket az eredményes gazdálkodásban”

- ezekkel a szavakkal zárta megnyitó beszédét Zambó Péter, aki arra kérte a résztvevőket, hogy vigyék magukkal ezt az üzenetet, a magyar vadgazdálkodás üzenetét.

Borítókép: Kovács Zoltán, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás lebonyolításáért felelős kormánybiztos beszédet mond az „Egy a Természettel” Nemzetközi Vadászati és Vadgazdálkodási Konferencia megnyitóján a budapesti Hungexpón 2021. szeptember 29-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában