drámai vallomás egy orvostól

2021.01.10. 06:22

„Végignézzük, hogy minden tudásunk ellenére, elveszítünk 35-45 éveseket is”

Egy főorvos vallott arról, hogy a Covid-osztályon dolgozók sokszor mennyire reménytelenül küzdenek amúgy egészséges, fiatal betegekért is.

Forrás: Shutterstock

A Korányi Intézet főorvosa, Madurka Ildikó őszintén mesélt arról, mennyire nehéz helyzetben vannak a Covid-osztály dolgozói – írja a life.hu.

Például

a védőruhában való munka nagyon megkeseríti a mindennapokat. Ő anno pánikrohamot kapott amikor márciusban először kellett felvennie.

,,Beszűkült a látáskörünk, a védőeszközök alatt litereket izzadunk ki. Nem lehet sokat innunk, mert félünk attól, hogy nem tudunk kimenni WC-re, mert az új átöltözést igényelne. A dolgozók fehérneműre veszik fel az egyszer használatos védőruhát, amire felhúzzák a teljesen zárt anorákot. Az arcukat maszkkal, szemüveggel, sapkával és az anorák kapucnijával is védik. Van egy kesztyű, amit a bőrük helyett használnak, erre vesznek fel még egy kesztyűt. Ha pedig szükséges, akkor erre még egy steril kesztyűt is felhúznak„ – mesélte az ATV Spirit egyik műsorában.

Fotó: Shutterstock

Beszéltt arról is, akik lekerülnek a lélegeztetőgépről, azokra 3-4 hét rehabilitáció vár, dietetikusok, gyógytornászok és pszichológusok veszik kezelésbe őket. Ám ez cseppet sem egyszerű, mert a betegek sokszor teljesen maguk alatt vannak.

Gyakran harcolunk a betegekkel, mert elkeseredettek” – árulta el a doktornő.

Ráadásul az egészségügyi dolgozóknak is komoly pszichés megpróbáltatásokon kell keresztül menniük.

„Az intenzíven dolgozó ápolók és orvosok is végignézzük, hogy minden tudásunk ellenére, elveszítünk 35-40-45 éves betegeket is

,ha ez bármi mód megelőzhető, akkor azt meg kell tennünk.

Nem azt kell elképzelni, hogy bejön egy beteg, nem reagál a kezelésre és hipp-hopp meghal, hanem a betegek megszenvednek azért, hogy meghaljanak, heteken keresztül...„

Azt mondja, nem lehet kiszámítani, kin hogy jön ki a betegség. „Vannak olyan, viszonylag egészséges fiatalok, akiket, ha a fejünk tetejére állunk sem tudunk hazaküldeni, és 3-4 hét kezelés után veszítjük el őket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában