ERDON Országos hírek

2018.01.13. 13:00

Tiltakozás

Negyed századdal a Kolozsvári Nyilatkozat elfogadása után, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács hathatós közreműködésével, a romániai magyar pártok az időszerűség jegyében fogalmazták meg közös álláspontjukat az erdélyi magyar, illetve a székely autonómia kérdésében.

Negyed századdal a Kolozsvári Nyilatkozat elfogadása után, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács hathatós közreműködésével, a romániai magyar pártok az időszerűség jegyében fogalmazták meg közös álláspontjukat az erdélyi magyar, illetve a székely autonómia kérdésében.Ennek utána hideg zuhanyként ért bennünket Mihai Tudose miniszterelnök mosdatlan elítélő nyilatkozata, melyben az autonómiától egyenesen a székely zászló kitűzéséért felelős magyarok/székelyek felakasztásáig jutott el.

A lelkiismereti és vallásszabadság erdélyi kikiáltásának 450. évfordulóján felháborodással tiltakozunk a román kormányfőnek a maga nemében csak az antiszemitizmushoz hasonlítható, brutális hungarofób megnyilatkozása ellen. Megengedhetetlen, hogy az ország egyik első embere „vörös (véres) posztóként” lobogtassa meg a székelyek nemzeti szimbólumát, jogos és törvényes autonómiaköveteléseink kriminalizálása által uszítva a magyarság ellen a többségi román társadalmat.

Ezen már sem a bocsánatkérés, sem a visszavonás, hanem csak a miniszterelnök azonnali lemondása segíthet.

Az RMDSZ elítélő nyilatkozatát üdvözölve, felkérem Kelemen Hunor elnököt, hogy a lemondás esetleges elmaradása esetén 24 órán belül függesszék fel a kormányzó pártokkal érvényben lévő parlamenti együttműködésüket.

Magyar pártjainknak és európai parlamenti képviselőinknek az európai fórumokon kell tiltakozniuk a történtek miatt és kell védelmükbe venniük életveszélyesen megfenyegetett erdélyi magyar közösségünket, Székelyföld magyar népét.

Nagyvárad, 2018. január 12.

Tőkés László európai képviselő, az EMNT elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!