ERDON Országos hírek

2008.04.18. 16:04

Letartóztatták a rettegett román hackert

<p>Őrizetbe vették a román hatóságok azt a <EM>húszéves bukaresti férfit,</EM> aki mintegy két millió dolláros kárt okozott az <STRONG><EM>eBay internetes</EM></STRONG> áruháznak, miután több éven keresztül <EM>illetéktelenül hatolt</EM> be a társaság <EM>informatikai</EM><EM>rendszer</EM>ébe.</p>

A hackert a románrendőrség és az amerikai szövetségi nyomozó iroda (FBI) szakértői több mint egy éven át próbálta azonosítani, a héten derült ki, hogy a bukaresti Vlad Duiculescu áll az eBay elleni informatikai támadások mögött. Az amerikai titkosszolgálatok 2005-ben bukkantak a Vladuz álnéven garázdálkodó bűnöző nyomára, amikor az internetes áruház feljelentést tett, rendszerébe való illetéktelen behatolás miatt. A férfi több ezer felhasználó adatait szerezte meg. Amikor a rendőrök rátörtek, a fiatalember több hordozható számítógépét is az ablakon kidobva próbálta eltüntetni a tevékenységére utaló nyomokat.

Az internetes áruház képviselői azt állítják: a kétmillió dollárra tehető anyagi kár mellett erkölcsi kárt is érte a társaságot, Vladuz,a bukaresti hacker ugyanis fórumokon számolt be tevékenységéről, aminek következtében az ügyfelek aggályuknak adtak hangot a weboldal informatikai rendszere biztonságossága kapcsán.

Romániában jelenleg egy másik hacker ellen is eljárás folyik, aki 2005-ben és 2006-ban többek között az amerikai űrkutatási központ (NASA), a haditengerészet és az energiaügyi hivatal informatikai rendszerét is feltörte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!