ERDON Országos hírek

2009.01.07. 10:46

A tervben lesz tanári fizetésemelés

<p>Ecaterina Andronescu tanügyminiszter bejelentette a szakszervezetekkel folytatott megbeszélések után, hogy a tanárok fizetésemeléséről szóló döntést belefoglalják a költségvetéstervezetbe.</p>

A miniszterasszony bejelentéséhez hozzáfűzte, hogy a gazdasági válság miatt nehéz évben a román költségvetés keretei nem teszik lehetővé azt, hogy az egyetemi tanárok 50 százalékos fizetésemelést kapjanak, még akkor sem, ha a tanügyi tárca megkapja a költségvetésből a bruttó hazai össztermék (GDP) hat százalékát. A miniszterasszony szerint kevesebb mint 33 százalék lenne a méltányos emelés számukra. A szakszervezetek vezetői azonban nem fogadták el a miniszterasszony álláspontját, és azt kérték Ecatertina Andronescutól, hogy tartsa be a vonatkozó törvény minden szavát, azaz az egyetemi tanárok kapják meg az 50, míg a többi pedagógus a 33 százalékos fizetésemelést. Egyébként Ecaterina Andronescu még a választási kampány idején így nyilatkozott a Tariceanu kabinet azon döntéséről, amelleyl elodázta az 50 százalékos fizetésemelésről szóló törvény alkalmazását: „A halasztásnak semmi köze a forráshiányhoz. Ez egyszerűen egy kampányfogás. A kormány arra számít, hogy elveszíti 300 ezer tanár szavazatát, de megnyeri azokét, akiket a tanári kar ellen uszít, ami hosszú távon nagyon káros a román trásadalomra nézve.”

Mi lesz a nyugdíjasokkal?

Andronescu bejelentette azt is, hogy már kijelölte azt a csapatot, mely a tanárok tevékenyésgét mérő minőségi kritériumokat fogja kidolgozni. Andronescu elmondta, hogy ezt a kritériumrendszert a 2009-2010-es tanévben fogják alkalmazni kisérleti jelleggel. Ugyanakkor a minisztérium és a szakszervezetek képviselői megpróbálnak dűlőre jutni azon nyugdíjasok esetében, akik munkát vállalnának egy állami tanintézményben, és akiknek a legújabb kormánydöntés értelmében választaniuk kell, hogy a nyugdíjukat vagy a fizetésüket veszik fel. A Spiru Haret tanügyi szakszervezet vezetősége felhívta a figyelmet arra, hogy a hazai oktatásügyi rendszer szakemberhiányban szenved, és ezt a hiányt pótolják valamelyest a nyugdíjas tanárok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!