ERDON Országos hírek

2019.05.30. 15:33

Másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízriadó péntek délutánig az ország hét megyéjében

Másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízriadót adtak ki a hidrológusok hét megye folyóira, amely csütörtök délutántól péntek délutánig érvényes. 

Másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízriadót adtak ki a hidrológusok hét megye folyóira, amely csütörtök délutántól péntek délutánig érvényes. 

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) szerint csütörtökön 13 órától pénteken 16 óráig az elmúlt időszakban lezúdult és az elkövetkező időszakra jelzett csapadékmennyiség miatt vadpatakok, áradatok alakulnak ki a hegyoldalakon, a kis patakokon gyors áradatok vonulnak le, amelyek jelentős szintnövekedést, helyi árvizeket okozhatnak a következő folyók vízgyűjtő medencéjének folyóin: a Túrnak a kányaházi vízgyűjtő tó alatti szakasza (Szatmár megye) és a Kraszna Krasznadaróc alatti szakasza (Szatmár megye).

Csütörtökön 18 órától pénteken 16 óráig a Visó és az Iza (Máramaros megye) vízgyűjtő medencéjére is érvényes a másodfokú árvízriadó. Csütörtökön 15 órától péntek hajnali 3 óráig pedig más Máramaros megyei, illetve Bihar, Szilágy, Buzău, Vrancea és Bákó megyei folyókra is a riasztás.

A hidrológusok ugyanakkor elsőfokú (sárga jelzésű) árvízriasztást is kiadtak, amely csütörtökön 13 órától péntek délután 4 óráig érvényes a következő folyók vízgyűjtő medencéjében: Visó, Iza (Máramaros megye), Túr (Szatmár megye), Nagy-Szamos (Beszterce-Naszód megye), Szamos és mellékfolyói (Kolozs, Szilágy, Máramaros és Szatmár megye), Kis-Szamos felső folyása, illetve középső és alső folyásának mellékfolyói (Bihar és Kolozs megye), Kraszna (Szilágy és Szatmár megye), Berettyó (Szilágy és Bihar megye), a Sebes-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Kolozs és Bihar megye), Fekete-Körös (Bihar és Arad megye), Fehér-Körös felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hunyad és Arad megye), a Maros felső folyása (Hargita, Maros és Beszterce-Naszód megye), a Maros középső folyása (Fehér, Hunyad és Arad megye), Aranyos (Fehér és Kolozs megye), Zsil felső folyása, Gilort felső folyása (Hunyad és Gorj megye), Olt felső folyása és mellékfolyói (Kovászna, Hargita, Brassó, Szeben, Argeş és Vâlcea megye), Olteţ felső folyása (Gorj és Vâlcea megye), Bodza felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Brassó, Kovászna és Buzău megye), Râmnicu Sărat felső folyása (Buzău és Vrancea megye), Putna felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Vrancea megye), Tatros felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Hargita, Kovászna, Neamţ, Bacău és Vrancea megye), Beszterce felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava, Hargita, Neamţ és Bacău megye), Moldova felső folyása, illetve középső és alsó folyásának mellékfolyói (Suceava és Neamţ megye) és Suceava felső folyása (Suceava megye).

Pénteken reggel 6 órától délután 4 óráig a Tisza (Máramaros megye) és a Prut (Botoşani megye) vízgyűjtő medencéjének folyóin is árvízveszély lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!