ERDON Országos hírek

2015.02.12. 16:38

A román szenátus megakadályozta bűnvádi eljárás indítását Vosganian ellen

A román szenátus elutasította csütörtökön az ügyészség kérését, hogy bűnvádi eljárást indíthasson Varujan Vosganian szenátor ellen, aki korábban gazdasági miniszter volt.

A román szenátus elutasította csütörtökön az ügyészség kérését, hogy bűnvádi eljárást indíthasson Varujan Vosganian szenátor ellen, aki korábban gazdasági miniszter volt.

A szenátusi szavazáson a jelen lévő 132 szenátor közül csak 56-an támogatták az ügyészség kérését, 71-en ellene szavaztak, és öt érvénytelen voksot számoltak össze. A parlament döntése azért váratlan, mert Klaus Iohannis román államelnök tavaly novemberi megválasztása óta az ügyészség valamennyi hasonló kérését elfogadta a törvényhozói testület.

Vosganian a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagja, amelynek színeiben Iohannis elnöki mandátumot nyert. Az államfő többször felszólította a parlamentet, ne akadályozza az igazságszolgáltatás munkáját. Vosganian esetében a szenátus már másodszor utasította el az ügyészség kérését.

A volt minisztert hivatali visszaéléssel, szervezett bűnözői csoport létrehozásával és sikkasztásban való bűnrészességgel gyanúsítják amiatt, hogy több tisztségviselővel együtt indokolatlanul biztosítottak kedvezményesen földgázt egy román vállalkozó gyárának, s emiatt veszélybe sodorták Románia energiabiztonságát, mert abban az időszakban nem tárolhattak elegendő tartalék nyersanyagot a tározókban.

A volt miniszter azzal védekezett, hogy a döntés politikai jellegű volt, hiszen a gazdasági válság idején fontos volt a munkahelyek megtartása, és ezért tartották célszerűnek, hogy kedvezményesen biztosítsanak román állami kitermelésű földgázt a szóban forgó gyárnak. Vosganian szerint egy politikai döntés miatt senkit nem lehet büntetőjogilag felelősségre vonni, és azt is kifogásolta, hogy a korábbi ügyészségi kéréshez képest a mostani beadványban nem szerepelt semmilyen új bizonyíték vagy gyanú, ami a kiadatásának újbóli kérvényezését indokolná. Az ügyészek által kifogásolt szerződést a szintén liberális Calin Popescu Tariceanu jelenlegi szenátusi elnök vezette kormány idején kötötték meg.

Iohannis közvetlenül a szavazás után bírálta a szenátus döntését. Úgy vélte, hogy a törvényt mindenkinek egyformán kell tisztelnie, és jelezte: arra számított, hogy a szenátus megszavazza az ügyészség kérését.

"A szenátorok döntése azt jelenti, hogy még nem értették meg teljes mértékben annak a változásnak a szükségességét, amelyért síkra szálltam a pártokkal folytatott konzultációk során, valamint a parlamentben elmondott legutóbbi beszédemben" - írta Iohannis egy közösségi oldalon.

A román parlament a tavalyi elnökválasztás előtt már többször megtagadta az ügyészek hasonló kéréseit, és ezért Romániát többször bírálat érte az Európai Bizottság és az Egyesült Államok részéről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!