Választás

2024.05.24. 13:32

Kelemen Hunor: Június 9-e évtizedekre meghatározhatja sorsunkat

Ismét Nagyváradra látogatott Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, ahol a Sas-palotabeli székházban péntek délelőtt közös sajtótájékoztatót tartott Cseke Attila megyei tanácselnökjelölttel és Biró Rozália polgármesterjelölttel.

Fotó: Alexandru Nițescu

Ciucur Losonczi Antonius

Cseke Attila az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az utóbbi időben ez már a harmadik nagyváradi látogatása Kelemen Hunornak, hiszen három hete jelen volt a jelöltlistáknak a leadásánál, néhány nappal ezelőtt pedig a várban tartott partiumi kampányhajrá-rendezvényen mondott beszédet. Ez pedig annak a jele, hogy a megye és Várad fontos az országos RMDSZ-nek is a honatya szerint.
Kelemen Hunor megjegyezte: „kár”, hogy nincsen minden évben kampány, mert ennek egyik pozitív hozadéka, hogy a román pártok is hirtelen megtanulnak magyarul kommunikálni, magyar nyelven is hirdetik a választási programjaikat. Ha pedig máskor sem feledkeznének meg a magyar nyelv létezéséről, akkor talán jobban megértenénk egymást, fogalmazott. Hozzátette: az RMDSZ azonban nem csupán a kommunikáció szintjén, vagy a választási kampányban akarja képviselni a magyarok érdekeit, hanem a megvalósításaival is erős közösséget épít, ennek tudhatóak be az elmúlt 34 évben elért sikerei. Az RMDSZ minden nap, héten, hónapban mindent megtesz az etnikai, nyelvi és kulturális identitás megőrzése érdekében, közölte a szövetségi elnök.
Az európai parlamenti választások kapcsán Kelemen Hunor kifejtette: azért fontos a június 9-i választás, mert évtizedekre meghatározhatja az Unió és a magyar emberek sorsát, és mert eldönti, hogy a régi vezetés marad-e Brüsszelben, vagy új irányítói lesznek-e az EU-nak. „Ha nincs képviseletünk, nincs hangunk, és ez olyan, mintha nem is léteznénk Európában. Azonban két-három erdélyi magyar képviselő is képes napirenden tartani az őshonos kisebbségek ügyét”, hangsúlyozta. Arra is felhívta a figyelmet: Európa az otthonunk, de az Uniónak változnia kell, mert a brüsszeli vezetők nem a polgárok valós, mindennapi gondjaival foglalkoznak, rossz döntéseket hoznak és kettős mércét alkalmaznak. „Az RMDSZ uniós kisebbségvédelmi törvényt, több támogatást és kevesebb bürokráciát, a hagyományos értékeink és a kultúránk védelmét, új szemléletet, új lendületet akar Brüsszelben”, jelentette ki Kelemen Hunor, aki végül azon meggyőződésének adott hangot, hogy az önkormányzati választásokon a Bihar megyei és a helyi jelöltek jól fognak szerepelni, mert kiválóan teljesítettek az elmúlt években, és nincs más, valós és hiteles alternatívája az RMDSZ-nek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában